Størstedelen af de omstridte randzoner, som danske landmænd 1. september skal udlægge langs 25.000 kilometer vandløb, er placeret helt forkert. Hvis randzonerne placeres rigtigt, kan miljøeffekten tre- eller firedobles, skriver Jyllands-Posten.

Randzonerne skal i hele landet udlægges som 10 meter brede, udyrkede bræmmer langs vandløbene. I virkeligheden burde randzonerne nogle steder være meget bredere, mens de andre steder helt kunne fjernes, da de ikke giver den ønskede miljøeffekt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nilas: Det virker

Det fremgår af en analyse, som rådgivningsvirksomheden Niras lige før sommerferien afleverede til Naturstyrelsen. I analysen har Niras undersøgt, hvorvidt det ved hjælp af modelberegninger er muligt at kortlægge, hvor det vil give størst miljøeffekt at placere randzonerne.

Senest har Niras testet modellen i et område på 500 kvadratkilometer, og konklusionen lyder, at: "Det virker. Mark for mark kan vi med stor præcision udpege, hvor det vil give mest effekt at placere randzonerne".

- Hvis man afskaffer de planlagte generelle 10 meter-zoner og i stedet placerer zonerne målrettet og i overensstemmelse med vores modelberegninger, kan man få en reduktion af kvælstofudvaskningen, der er tre til fire gange større, siger civilingeniør Jacob Birk Jensen, der er team- og ekspertisechef ved Niras.