Hvis danske landmænd måtte gøde lige så meget, som planterne har behov for, kunne landbruget hente en mer-indtægt på 3,3 milliarder kroner. Det viser en ny analyse fra Videncentret for Landbrug. Den bliver fremlagt på Plantekongressen i Herning tirsdag.

Landbruget mener, at en ny kvælstoflovgivning vil skabe arbejdspladser og eksport, og det vil ikke øge presset på miljøet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Giv os nogle bedre forhold at producere under, så skaber vi ekstra værdier til gavn for hele Danmark. Ikke på bekostning af miljøet, men ved at indrette en langt mere intelligent regulering. Det har vi gang på gang gjort politikerne opmærksomme på, og jeg ved, det også er nogle af de tanker, Natur- og Landbrugskommissionen har med i deres overvejelser, siger Torben Hansen, der er formand for planteavl under Landbrug & Fødevarer.

Andre faktorer end kvælstof

Kvælstoflovgivningen skal laves om Danmark går glip af milliarder af kroner, fordi lovgivningen fejlagtigt fastholder, at kvælstof er den eneste årsag til, at vandmiljøet visse steder i landet er dårligt. Landbrug & Fødevarer opfordrer til, at hele kvælstofreguleringen i Danmark laves om, så landmænd må bruge mere gødning på deres marker.

- Det kan virke dristigt at foreslå, at vi skal have lov til at køre mere gødning ud på markerne i disse vandplanstider, hvor kvælstof alene får skylden for vandmiljøets tilstand. Men der er nu en erkendelse af, at der er mange andre ting, der betyder noget for miljøet end kvælstof. Derfor finder vi det på sin plads at gøre politikerne opmærksom på, at vi har et meget større produktionspotentiale, som den nuværende regulering bremser, siger Torben Hansen.

Effekten mangler

Ifølge beregninger fra Dansk Hydraulisk Institut vil de planlagte nedskæringer i kvælstofbelastningen over de kommende 15 år ikke have den effekt, politikerne har håbet på.