Den afgåede miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) talte usandt, da han på et samråd 10. april oplyste, at 50 af de 119 danske vandområder var på vej mod at opfylde kravet om god økologisk tilstand i EU's vandrammedirektiv. Det fastslår flere af de forskere, som holder øje med det danske vandmiljø.

Det skriver Ingeniøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskerne kan ikke genkende Esben Lunde Larsens påstand om, at 50 vandområder var på vej til at komme i god økologisk tilstand. En af dem er Jacob Carstensen.

- Jeg ved ikke, hvor han har det fra, men der er ikke belæg i data for at sige, at 50 områder er på vej mod god økologisk tilstand. Der er stadig et langt stykke vej for de fleste vandområder, selv om der kan være enkelte, som har opnået god tilstand, siger professor Jacob Carstensen, Aarhus Universitet til Ingeniøren. Han er hovedforfatter på den officielle miljørapport, Novana, om marine områder.

Samråd om kvælstof

Den daværende miljøminister var kaldt i samråd for at tale om analyseskandalen, hvor Miljøstyrelsen i et årti missede, at indholdet af kvælstof og fosfor i vandmiljøet blev analyseret med en uegnet metode. Den var med til at tegne et skønmaleri af tilstanden i vandmiljøet.

Esben Lunde Larsen erkendte på samrådet, at Danmark ville få mere iltsvind end ellers beregnet, fordi der er mere kvælstof i fjorde og indre farvande, end målingerne viser. Han sagde blandt andet:

-Vi så ud til at komme op på de godt 50 kystnære vandområder, der kunne komme i god opfyldelse. Det er jo en succes, at man kan have et aktivt landbrug i Danmark på så stort et areal, som vi har, samtidig med at man kan køre en klar miljøpolitik, der viser, at man kan få sit vandmiljø i bedring. Det har glædet mig meget at se. Nu er glæden svundet med et par procent, men glæden kan jo komme tilbage, når vi får nye indsatser gjort.