Selvom salget af økologiske varer er i vækst og det økologiske areal nu er større end nogensinde før, så har en del økologiudviklingen i længere tid stået i stampe, skriver Landbrug & Fødevarer.

Derfor glæder organisationen sig over, at der nu efter tre år er indgået en konkret aftale, så der kan komme mere skub i økologiudviklingen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

De EU-økologiregler, som alle europæiske landmænd skal producere efter, skal nemlig opdateres, men forhandlingerne har været så genstridige, at det har taget tre år at nå til enighed om en ny økologiforordning, skriver L&F.

Endelig lykkedes det

Derfor glæder det Lone Andersen, viceformand i Landbrug & Fødevarer, at en tilpasset forligstekst om de nye EU-økologiregler i dag blev konfirmeret i Bruxelles. Der mangler nu kun de formelle afstemninger, før de nye regler er klar til oversættelse og brug hos danske økologer, skriver L&F.

- Endelig er det lykkes for de 28 medlemslande at blive enige om en fælles vej for økologisk fremdrift i EU. Det giver os mulighed for at sætte mere skub i økologiudviklingen og tage fat på de nye områder der skal udvikle økologien. Helt grundlæggende, så får vi ikke en masse nye ting ind med det forslag, som ligger på bordet, men vi tror det baner vejen for en mere dynamisk udvikling af økologien, og det ser vi gerne, siger hun.

Et kompromis

Økologi-forordningen er et kompromis mellem 28 lande, hvor økologisk produktion er på forskellige udviklingsstadier, og hvor der er store strukturforskelle på landbruget. I det lys er kompromisset en positiv bedrift, mener Lone Andersen.

- Der er en overvægt af fordele i den ny forordning, og det er tydeligt, at det har været en meget svær opgave, at få gjort kompromiserne brugbare for alle EU's økologer. Vi vil blandt andet opleve en bedre harmonisering af reglerne på nogle områder, ligesom kontrolindsatser der bidrager til økologiens troværdighed, bliver styrket. På et tidspunkt så det ud til, at fremtiden ville blive sort for de danske økologiske muslingeproducenter, men her er det heldigvis lykkes os, særligt på grund af en stor indsats fra de danske myndigheder, at få tilpasset forordningsteksten i 11. time, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kunne være bedre

Der er dog også steder, hvor den nye forordning kunne have været bedre. Blandt andet bedre udviklingsmuligheder for den danske økologiske væksthusproduktion og mere fleksible kontrolkrav til de supermarkeder, der gerne vil sælge økologiske varer.

- Så der er stadig områder, hvor vi skal være meget opmærksom på implementeringsdelen - arbejdet er langt fra slut, siger Lone Andersen.

Nu begynder den del der handler om, hvordan den nye ramme kan og skal implementeres i Danmark, når forordningen skal virke fra 1. januar 2021.