Det er ingen hemmelighed, at det er utroligt omkostningstungt at få foden under eget bord, og spørger man LMO, er det nødvendigt for unge landmænd at få hjælp, når drømmebesætningen bliver sat til salg.

Det er ikke altid lige let at overbevise banken om, at de skal finansiere købet af drømmebedriften, og derfor anbefaler LMO, at unge landmænd får hjælp fra private investorer, når de skal i gang som selvstændige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En ung landmand i dag er simpelthen nødt til at have en eller flere samarbejdspartnere med på sidelinjen. Ved at få en privat investor med styrker han sin egen sag set fra bankens side, og han sikrer sig selv en meget mere robust virksomhed, siger chefkonsulent Torben Wiborg fra LMO.

Hvor stor en andel en investor skal bidrage med i forhold til ejeren selv afhænger meget af den enkelte, mener chefkonsulenten.

- Der skal selvfølgelig være noget at komme efter for alle parter. Først og fremmest er det vigtigt at være opmærksom på udsving i indtjening og ejendomspriser, når man indleder et samarbejde, siger han.

Etableringslån

En anden mulighed for finansiering kan være de billige etableringslån, som Vækstfonden udbyder. Etableringslånene kan har en rente på seks-otte procent, og det er ifølge LMO billigt for ansvarlig lånekapital.

- Etableringslånet kræver ingen sikkerhed og kan indregnes som egenkapital, og det er her, det virkelig kan løfte den unge landmands mulighed for at komme i gang. Jeg vil vove at påstå, at uden etableringslånet, vil det være utroligt svært at få en finansiering etableret, men her er der rent faktisk en mulighed. mener Jens Christian Petersen, der er virksomhedsrådgiver hos LMO, og yderligere fortæller, at Vækstfonden er hurtige til at behandle sagerne, og typisk vil det blot tage 14 dage at få lånet kørt i stilling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at komme i betragtning til et etableringslån skal egne penge lagt sammen med etableringslånet dække 10 procent af anskaffelsessummen. Lånet har en tilbagebetalingstid på 10 år. Etableringslånet er kommet i stand via et samarbejde mellem Finansrådet, Landbrug & Fødevarer og Væktfonden.

- Jeg tror, at denne lånemulighed vil være relevant for mange yngre landmænd, og vi er naturligvis altid klar til at hjælpe i processen, siger Jens Christian Petersen.