På kemibranchens Landmandstræf er der tradition for, at konsulenterne fra de deltagende virksomheder anvender deres taletid på, at fremhæve egne produkternes fortræffeligheder.

Men da det blev Monsantos tur til at indtage podiet i Randers, brugte Hans Jørgen Hansen kun en beskeden del af sin taletid på at tale om Dekalb raps og de forskellige formuleringer af Roundup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Beslutninger på følelser frem for fakta

Han anvendt i stedt tiden på at forklare om afstemningen i EU, der kun forlængede godkendelsen af glyphosat med fem år.

- Til sidst var det Tyskland, der rykkede sig fra at stemme neutralt og til at stemme for en godkendelse. Allerede nu hører vi, at godkendelsen af glyphosat er et tema i den igangværende regeringsdannelse i Tyskland, og derfor ved vi overhovedet ikke hvor vi står om fem år, forklarede Hans Jørgen Hansen og tilføjede:

- Der er gået følelser i det her. Politikerne lader sig presse af underskrifter og tilsidesætter de godkendelsesprocedurer, som de selv har sat op.

Hjælp os med formidlingen

Ifølge Hans Jørgen Hansen er glyphosat verdens mest gennemtestede molekyle.

- I Monsanto har vi nær sagt kilometer vis af dokumentation, der viser at glyphosat er ufarligt for både mennesker og miljøet. Men når beslutninger beror på følelser frem for fakta, kan vi som virksomhed ikke gøre mere. Beslutningen er flyttet fra forskere der kan dokumenter fakta og over på de sociale medier, hvor alle uanset indsigt har ret til at ytre sig. Skal vi gøre os forhåbninger om en ny forlængelse om fem år, bliver vi og i nødt til at deltage i debatten på Facebook, Twitter og de øvrige sociale medier, sagde Hans Jørgen Hansen til de godt 200 tilhørere i Randers.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På nettet florerer der så mange rygter og usandheder, at den almindelige forbruger ikke har en chance for at se hvad der er fup og hvad der er fakta. Derfor er det let at indsamle underskrifter imod et bestemt produkt. Brug ved enhver lejlighed jeres faglige viden til at fortælle hvordan i ser sandheden, og hvordan glyphosat trækker CO2-regnskabet i den rigtige retning i forhold til hvis kvik skal bekæmpes stål og dieselolie, sagde Hans Jørgen Hansen.