Glyphosat er et utroligt vigtigt redskab i værktøjskassen for konventionelle danske landmænd, men aktivstoffet lever en omtumlet tilværelse. I øjeblikket er stoffet midlertidigt godkendt fra EU, men den godkendelse skal genovervejes ved årsskiftet.

Nu viser en undersøgelse, som Norstat har lavet for Altinget, at 51 procent af de adspurgte danskere ikke ønsker en forlængelse af tilladelsen, mens 19 procent støtter en forlængelse, mens 30 procent er i tvivl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I et debatindlæg på jp.dk skriver Martin Merrild, formand i Landbrug & Fødevarer, at et forbud mod glyphosat ville betyde en stor regning til landbruget.

- Den nuværende godkendelse udløber til nytår, og uden en forlængelse står europæisk og dermed dansk landbrug i en helt ny situation med et tab i milliardklassen, en øget miljøbelastning og ringere udsigter for fremtidens fødevareproduktion, skriver Martin Merrild og fortsætter:

- I de 40 år har glyphosat været med til at ændre den måde, vi dyrker jorden på, hvilket har resulteret i færre jordbehandlinger og flere grønne marker ? til gavn for biodiversiteten, energiudnyttelsen, produktiviteten og miljøet. Glyphosat er ikke farligt, og som forbruger er der ingen grund til at frygte for eksponeringen af glyphosat. Sådan lyder det enstemmigt fra blandt andre Miljøstyrelsen, Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), Det Europæiske Kemikalieagentur (ECHA) og det amerikanske landbrugsministerium (USDA).