Skandalen, der skyldtes, at kræftfremkaldende dioxin-holdige fedtstoffer møntet på industrien blev blandet med fedtstoffer til foderbrug, har skabt frygt i flere europæiske lande, da det kom frem, at andre markeder også var berørt af de inficerede partier - heriblandt også Danmark.



Ifølge det russiske nyhedsbureau Itar-Tass insisterer landets forbrugermyndighed Rospotrebnadzor på, at uafhængige russiske eksperter skal undersøge forholdene i Tyskland, før man igen vil anbefale forbrugerne at sætte deres lid til tysk svine- og kyllingekød.



- Der er ikke nogen garantier for, at kødet er blevet destrueret, sagde forbrugerchef Gennady Onishchenko.



Et møde er sat i stand mellem de to landes myndigheder i morgen for at diskutere kontrol af eksporten mellem Tyskland og Rusland.

Lovpligtig kontrol

Et hold fødevareeksperter fra EU-Kommissionen vil i næste uge også tage til Tyskland for bedre at forstå, hvordan en sådan kontamination kunne opstå, og hvordan man kan undgå det i fremtiden.



EU's sundhedskommissær John Dalli gjorde i går klart, at han overvejer at foreslå strammere EU-regler, der skal sørge for fuldstændig adskillelse mellem dioxin-holdige industriolier og fedtstoffer til fødevareindustrien. Samtidig vil han gøre det lovpligtigt at kontrollere for dioxin-indhold i foderindustrien.



Han understreger også, at skandalen vil blive taget op, når EU's landbrugsministre mødes i Bruxelles på næste mandag.



Dioxin-skandalen førte til midlertidig lukning af 4700 tyske brug, hvor af størstedelen nu er erklæret sikre. Men i weekenden blev yderligere knap tusind landbrug lukket, efter det kom frem, at et foderfirma havde undladt at oplyse sine kunder om, at de havde modtaget kontamineret foder.



Den skyldige fedtstofsproducent Harles & Jentzsch blev i sidste uge erklæret konkurs.