I et sammendrag fra Bæredygtigt Landbrugs nytårshilsen af næstformand Gustav Garth-Grüner, ses der frem mod et 2019, som forventes at byde på udfordringer. Arkivfoto. Lige nu venter vi på årets Novana-rapport. Novana hører under Miljøstyrelsen og står for Danmarks Nationale Overvågningsprogram for Vandmiljø og Natur. Den årlige rapport sammenfatter opgørelsen af udledninger af blandt andet kvælstof til kystvandene.

Bæredygtigt Landbrugs fagdige direktør Jørgen Evald har siden sidste års opgørelse sagt, at den opgørelse, der udkommer her først i 2019 og dækker efteråret og vinteren 2017, vil vise høje tal - simpelthen fordi det regnede så meget i den periode.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den store nedbørsmængde alene vil medføre høje udledningstal. Når dertil kommer, at mange på grund af vejret ikke fik sået den planlagte vintersæd, og efterafgrøderne havde særdeles dårlige forhold, er det klart, at Novana-rapportens tal vil vise en kvælstofudledning af gigantiske dimensioner.

Det har ikke noget med Landbrugspakken at gøre. Det har ikke noget med landbrugets gødskningsniveau at gøre. Det er en hel naturlig konsekvens af den store nedbør.

2019 bør være handlingens år

2019 bliver i det hele taget et udfordrende år for dansk landbrug og dermed for Bæredygtigt Landbrug. 2019 er valgår, hvor politikerne traditionelt har mange gode ønsker, men knap så meget handlemod. Landbrugets situation kræver handlekraft. Det er nødvendigt, at rammevilkårene bliver forbedret, så dansk landbrugs økonomi og konkurrenceevne forbedres - så hurtigt som muligt.

Det er nødvendigt, at landbruget straks bliver reguleret fagligt og juridisk korrekt, og nye tiltag implementeres på baggrund af nyeste viden og ikke på baggrund af gamle prognosetal og gætterier. Det gælder for eksempel den nye målrettede regulering og kravet om absurd mange efterafgrøder, der hviler på et gammelt kvotetal for kvælstof baseret på prognoser, der er 50.000 tons for højt i forhold til den nyeste viden.

Det er nødvendigt, at bæredygtigt intensiveret planteproduktion godskrives de positive klimamæssige virkninger, blandt andet CO2 lagring giver i veldrevet landbrugsjord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nye toner

Anne Arhnung, ny direktør for L&F, afviser ikke et samarbejde med Bæredygtigt Landbrug, hvis det kan skabe værdi for Landbrug og Fødevarers medlemmer.

"Vi mener, at alle organisationer, der vil det godt for landbruget, hilser vi velkommen. Jeg mener, at Bæredygtigt Landbrug og os har en fælles dagsorden, hvad det angår. Så er det klart, at vi har forskellige holdninger til, hvordan det skal gøres, men det vigtigste er, at der er en gennemgående respekt for det, hinanden gør. Vi arbejder sammen der, hvor vi kan se, at det er relevant og kan skaffe resultater for landbruget", siger hun således til Maskinbladet.

Det er glædelige toner, den dagsorden er ikke ny for os. Bæredygtigt Landbrug samarbejder med glæde med alle, der arbejder for primærlandmandens sag. Det har vi altid gjort.