Frankrig, Tyskland og Storbritannien truer med at stille sig i vejen for et dansk kompromisforslag om GMO-dyrkning i EU-landene, når miljøminister Ida Auken (SF) fredag mødes med sine EU-kolleger i Bruxelles.

På papiret lyder det ellers nemt nok. EU-Kommissionen vil give landene lov til selv at bestemme, om de vil plante genmodificerede afgrøder i deres lande. I virkeligheden har EU-landene nu i snart to år skændtes om, hvordan det skal lade sig gøre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det delikate spørgsmål er, på hvilken baggrund det skal være muligt at sige nej til en GMO, som allerede har fået det blå stempel af EU's fødevaresikkerhedseksperter og er blevet godkendt af politikerne.

Det foreslås, at landene skal kunne sige nej på baggrund af forskellige socio-økonomiske årsager og af hensyn til biodiversitet og økosystemer. Desuden foreslår det danske formandskab, at landene, allerede inden GMO'en godkendes, skal kunne bede industrien om en fritagelse for deres territorium, så de ikke senere skal ud og søge om den.

Modtand fra flere sider

Modstanden mod forslaget begrundes blandt andet i, at undtagelseskravene kan føre til problemer for det indre marked og vil være i strid med internationale handelsregler, hvilket EU's egne juridiske tjenester dog har afvist.

Både Landbrug & Fødevarer og Dansk Industri er enige i kritikken og mener, at mulighed for at give enkelte lande undtagelser for en generel markedsføringstilladelse sætter principperne for den europæiske samhandel på spil.

- Det er fortsat organisationernes opfattelse, at det er særdeles risikabelt i forhold til den danske beskæftigelse og eksport, skriver de to organisationer i et fælles høringssvar, hvor de plæderer for, at man i stedet laver bedre nationale sameksistensregler i de enkelte lande.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men modstanden vurderes også at dække over, at nogle lande har det godt med at kunne skyde skylden på EU, når det gælder de omstridte GMO'er.

- For nogle lande er det mere bekvemt, hvis den beslutning bliver truffet et andet sted, siger en diplomat fra det danske EU-formandskab.

Skepsis i mange lande

Det er den store folkelige og politiske skepsis mod GMO i mange lande, der har fået EU-Kommissionen til at foreslå at give magten tilbage til landene.

I løbet af de sidste 14 år er kun to nye GMO'er blevet godkendt til dyrkning i EU - en majssort og en stivelseskartoffel. Her af er dyrkningen af den sidste allerede nu blevet opgivet af kemikaliefirmaet BASF, der har valgt at trække sin GMO-produktion ud af Europa på grund af den store modstand.

I Tyskland, Ungarn, Bulgarien, Østrig, Grækenland og Luxembourg er der allerede indført nationale forbud mod GMO-dyrkning, mens Frankrig lige nu arbejder på at få etableret et, efter en national domstol sidste år underkendte landets eksisterende forbud.