Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skriver i et svar til partifællen til Jakob Ellemann-Jensen, at ved en eventuel manko i forhold til overholdelse af reduktionsmålet (RED: for ammoniakbidrag til luften) vurderes det, at landbruget vil være den primære sektor, der vil skulle afholde udgifterne.

Baggrunden er et spørgsmål fra Jakob Ellemann-Jensen, der beder ministeren oplyse, hvem der skal afholde udgifterne, hvis målet om en reduktion af ammoniakudledningen på 24 procent i 2020 ikke bliver indfriet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ministeren påpeger, at emissionsopgørelsen fra DCE fra 2016 viser, at 95 procent af Danmarks ammoniakbidrag til luften stammer fra landbruget.

Skader vækst

- Såfremt der skulle opstå et behov for at reducere ammoniakudledningen, kan det indebære udgifter for landbrugserhvervet til skade for vækst og jobskabelse, og tilsyneladende har den daværende SRSF-regering ved fastsættelsen af dette mål ikke taget højde for risikoen for en mulig omkostning. Ved en eventuel manko i forhold til overholdelse af reduktionsmålet vurderes det, at landbruget vil være den primære sektor, der vil skulle afholde udgifterne. Reduktionsmålene kan for eksempel nås ved, at husdyrbestande reduceres, ved øgede udgifter til miljøteknologi eller ved brug af nye udbringningsteknikker, fortsætter Esben Lunde Larsen

Stærkt betænkeligt

Forudsætningerne for SRSF-regeringens fastsættelse af kravet om 24 procent reduktion i ammoniakudledningen tager ifølge ministeren ikke hensyn til, hvad der skal gøres, hvis det viser sig, at målet ikke nås:

- Dette er stærkt betænkeligt og kan blive til stor gene for jobskabelse og vækst, hvis landbruget pålægges yderligere krav om reduktion af ammoniakudledning på grund af for højt reduktionsmål, slutter Esben Lunde Larsen.