Lyt til artiklen:

Højere moms på kød skal betale for dyrevelfærd

00:00
Hastighed: ???x
02:08

Fødevarer som kød, mælk og æg skal ikke længere være begunstiget af en særlig lav momssats på kun syv procent i Tyskland, men skal pålægges den generelle tyske momssats på 19 procent.

Det foreslår et bredt sammensat ekspertudvalg - Zukunftskommission Landwirtschaft (ZKL) - som kommer med en samlet fremtidsplan for tysk landbrug i en rapport i slutningen af april, men allerede nu har ekspertgruppen haft et møde med forbundskansler Olaf Scholz. På mødet fremlagde udvalget sit forslag om at hæve momsen på visse fødevarer for at påvirke forbrugernes efterspørgsel og samtidig skaffe finansiering til at støtte landbrugets investeringer i bedre dyrevelfærd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mødet med den tyske kansler handlede blandt andet om udfordringerne med den differentierede moms i forhold til EU-lovgivningen. Eksperterne lagde desuden op til, at den højere moms på blandt andet kød kan indfases over en længere periode.

Den tyske landboforening - Deutscher Bauernverband -bakker op om forslaget, selvom foreningen i en pressemeddelelse tidligere har afvist at hæve momsen på visse fødevarer.

Samlet plan

Men det skal ifølge foreningen vicepræsident Dr. Holger Hennies ske som et led i en samlet fremtidsløsning for landbruget som også forbedrer erhvervets rammebetingelser, herunder reducerer den bureaukratiske belastning.

- ZKL har tydeligt vist forbundsregeringen, hvor der er behov for handling og forbedringspotentiale med henblik på at forme rammebetingelserne for tysk landbrug på en sådan måde, at vores virksomheder er konkurrencedygtige og er fremtidssikrede. Det afgørende er, at der sammensættes en samlet pakke, der tager højde for kompleksiteten i vores erhverv, siger han i en pressemeddelelse.

Holger Hennies afviser således, at der kan udvælges og gennemføres enkelte af de tiltag som fremtidskommissionen forslår i rapporten senere i april.