Lyt til artiklen:

Farlige fejl i elinstallationer landbruget: - Fejlene er meget udbredt

00:00
Hastighed: ???x
02:26

Elinstallationer, der ikke er blevet tjekket og håndteret korrekt, kan ikke bare være skjulte brandfælder, de kan også være potentielt livsfarlige for dem, der benytter dem og arbejder med dem dagligt. Det skriver Topdanmark i en pressemeddelelse.

Selskabet har gennemgået de termografiske undersøgelser, som er blevet lavet blandt deres kunder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er blevet fundet fejl, som bør udbedres, på elinstallationer i otte ud ti af undersøgelserne. Det svarer til 84 procent.

I syv procent af tilfældene er der blevet spottet så alvorlige fejl, at strømmen umiddelbart blev afbrudt, eller at fejlen skulle repareres inden for 24 timer.

- Tallene taler næsten for sig selv. Man skal tage opgaven med at tjekke og vedligeholde elinstallationer og eltavler alvorligt, og man kan ikke regne med, at der ingen fejl er hos en selv. Tværtimod. Fejl er udbredt, meget udbredt endda, siger Preben Rasmussen, der er landbrugschef i Topdanmark.

Selv banale fejl kan resultere i dødsulykker

Ifølge Topdanmarks skadestatistik starter omkring hver fjerde brand i elinstallationer, og gennemgangen af de termografiske undersøgelserne viser, at de typiske fejl, som også er de farligste, er løse forbindelser i eltavler, defekte afdækninger, utætte kabelgennemføringer og manglende jordforbindelse.

- Fejlene kan lyde banale, men der kan være stor risiko for både en altødelæggende brand og alvorlige personskader, og i værste tilfælde resultere i dødsulykker. Derudover kommer generne ved driftsforstyrrelser, der kan opstå på grund af fejlen, eksempelvis hvis malkning af dyrene må pauses, siger Preben Rasmussen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Preben Rasmussen er landbrugschef i Topdanmark. (Foto: Topdanmark)

- Heldigvis kan man gøre noget for at undgå de triste situationer, blandt andet at få foretaget en termografisk undersøgelse af sine elinstallationer, som afslører fejl, som er umulige at se med det blotte øje. Derfor anbefaler vi også vores landbrugskunder at få lavet netop en sådan undersøgelse, og at de får repareret og udbedret fejlen, før det er for sent, siger han.

Termografering er en undersøgelse af temperaturforskelle. Undersøgelsen udføres med et særligt kamera, der måler temperaturen på komponenter i eltavler og -apparater, og termografibilledet viser områder med uhensigtsmæssig varmeudvikling.