Lyt til artiklen:

Økologisk Landsforening jubler over stigning

00:00
Hastighed: ???x
02:57

Der har været rekordstor omsætning i salget af økologiske danske fødevarer i 2021. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik ifølge Økologisk Landsforening.

Omsætningen er på 3,3 milliarder kroner mod 2,8 mililarder kroner i 2020. Det er en stigning på 17 procent i forhold til 2020, hvor de mange coronanedlukninger rundt om i verden gjorde samhandel mere besværlig end tidligere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er fantastisk, at eksporten er steget så meget, og at omsætningen er så høj. Det viser, at de danske økologiske virksomheder er exceptionelt gode til at få deres varer ud over rampen. Efter et coronaramt 2020 har indkøberne hos vores internationale samarbejdspartnere stået i kø for at købe dansk økologi, og det cementerer vores helt unikke position som verdensmestre i økologi, siger Pernille Bundgård, der er markedschef for eksport i Økologisk Landsforening.

Tallene er desuden opløftende, fordi 2021 jo også var præget af coronanedlukninger, og det giver en tro på yderligere stigninger de kommende år.

- Vi er opløftede over, at eksporten af dansk økologi er steget så meget i et år, hvor corona også spillede os et puds. Det gør, at vi kan tillade os at have forventninger til yderligere stigninger i eksporten af økologi de kommende år, selv om vi også godt ved, at krigen i Ukraine og inflationen kan få betydning for eksporten, siger Pernille Bundgård.

Tyskland er fortsat vores største eksportmarked. Her er eksporten steget med 33 procent, mens eksporten til Sverige er steget med 10 procent. Eksporten til Holland er højdespringer med en stigning på 38 procent.

- Når der er krise, er det naturligt at fokusere på de nære markeder. Og det er meget tydeligt at se, at det også er det, der er sket. Det bakkes også op af, at eksporten til Asien er faldet de seneste to år, siger Pernille Bundgård.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stigningen i eksporten gør sig gældende inden for alle de store økologiske produktgrupper (frugt og grønt, mejeriprodukter, kød og kødvarer, korn og kornvarer og så videre), men særligt bemærkelsesværdigt er stigningen på kød på 43 procent. Omtrent to tredjedele af kødeksporten går til Tyskland.

Salget af kød er ellers faldet på det danske marked. Vi har altså været dygtige til at sælge det økologiske kød, som vi ikke selv spiser, til vores nære eksportmarkeder, og det tyder på, at vores naboer også er begyndt at spise mere kød af økologisk kvalitet. Og så viser det en stor agilitet på det danske marked.

Importen af økologiske fødevarer har taget et lidt mindre hop, idet den er steget med tre procent fra 2020 til 2021. Dermed fortsætter stigningen i importen af økologi, der har været i gang siden 2009.