Lyt til artiklen:

Tyskland køber årligt dansk økologi for 1,7 milliarder

00:00
Hastighed: ???x
03:30

Eksporten af dansk økologi er steget med tre procent i 2022 sammenlignet med året før. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Omsætningen er på 3,4 milliarder kroner mod 3,3 milliarder kroner i 2021.

- Vi glæder os over, at eksporten er steget i et 2022, hvor krigen i Ukraine og stigende inflation ellers fik det økologiske hjemmemarked til at stagnere, men hvor vi er sluppet fri af corona. Det bekræfter os i, at dansk økologi står enormt stærkt i udlandet, og når vi kan lykkes med at skabe en vækst i eksporten i en så svær tid, så er jeg overordentlig positiv på vegne af økologiens fremtid, Dennis Hvam, der er international markedschef i Økologisk Landsforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med afsæt i de dialoger og aktiviteter som Økologisk Landsforening har indgået i i 2023, er der en forventning om, at eksporttallene kan fortsætte med at stige de kommende år, skriver Økologisk Landsforening i en pressemeddelelse.

- Vi kan se på tallene for salget af økologi herhjemme, at det stille og roligt er begyndt at gå den rigtige vej. Og det vi hører, når vi taler med folk i både ind- og udland er, at økologien er fremtiden, og at vi nok skal vende tilbage til store vækstrater i eksporttallene, siger Dennis Hvam og fortsætter:

Tyskland trækker eksporten

- Men det er vigtigt, at vi fortsætter det målrettede arbejde på eksport, som virksomhederne derude og Økologisk Landsforening har lavet i mange år. Det er vigtigt, at vi holder politikerne op på deres fordoblingsmålsætning. For der er mange derude, der kan se, at vi er en succes, og hvis vi hviler på laurbærrene, så risikerer vi, at andre fylder hullerne i markedet.

- Tyskland er fortsat vores største eksportmarked. Her er eksporten steget med seks procent, mens eksporten til Sverige ligeledes er steget med seks procent. Efter et fald i økologieksporten til Kina fra 2020 til 2021 viser de nye tal fra Danmarks Statistik, at det marked er på vej op igen.

Således er omsætningen steget fra 141 millioner kroner til 170 millioner kroner. Det er en stigning på 21 procent. Stigningen i eksporten gør sig gældende inden for store klassiske økologiske produktgrupper som kød og kødvarer samt frugt og grøntsager, mens eksporten af økologiske drikkevarer - især plantedrikke - er mere end fordoblet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Importen af økologiske fødevarer har taget et lidt mindre hop, idet den er steget med tre procent fra 2021 til 2022. Dermed fortsætter stigningen i importen af økologi, der har været i gang siden 2009.

- Det er glædeligt, at der, i et marked præget af stort prisfokus, alligevel er plads til en vækst i den danske økologieksport. Lige som i Danmark har forbrugere i udlandet også været presset af inflationen og de højere priser, og det har gjort, at der købes mindre økologi, blandt andet fordi rådighedsbeløbet til fødevarer er blevet lavere, siger Mette Jasper Gammicchia, der er afdelingschef for Marked & Ernæring i Landbrug & Fødevarer.