Maskinbladet, Frankrig

De fire- og fem- rysteres TC-mejetærskere fra New Holland er blevet afløst af en ny TC-generation. I første omgang er der blot tale om de tre modeller med fem rystere med fornavnet 50, men der kommer også en fire rysteres udgave til næste år med fornavnet 40.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De tre modeller med fem rystere er TC5060, TC5070 samt TC5080. Serien strækker sig fra 175 til 258 hestekræfter, og kraften kommer fra 6,8 liters seks cylinderedet FPT-motorer, hvor motorerne i de to største modeller er udstyret med SCR-teknologi, og AdBlue skal derfor tilsættes.

Helt ny kabine

New Holland har præsenteret en helt ny kabine til TC-modelserien. som Den nye kabine er hele 27 procent større end i den tidligere TC-serie. Glasarealet er steget med 23 procent og udgør hele 5,6 kvadratmeter, og kabinen er også blevet affjedret på fire gummiophæng, som er placeret i hver t hjørne af kabinen.

Der er kommet et luftaffjedret sæde i mejetærskeren, og sammen med sædet følger et nyt integreret armlæn, hvor alle funktioner stort set er samlet. Kørehåndtaget i armlænet er lånt fra New Hollands traktorprogram og indeholder funktioner til skærebord, tømmesnegl, reversering samt nødstop.

Desuden er alle informationer flyttet over i højre A-stolpe i det, New Holland kalder for deres InfoVeiew-monitor. 

Kabinen rummer desuden et passagersæde, som hvorunder der gemmer sig en køletaske under, som kan tages med ud af mejetærskeren. Radioen indeholder både AUX, Bluetoohth samt USB-indgang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alt dette er standardudstyr på den nye TC-serie.

Selvoprettende soldkasse og blæser

Som ekstra udstyr kan den nye mejetærsker leveres med selvoprettende soldkasse, således at der kan høstes på tværs af bakker. Dette skulle ifølge New Holland øge rensekapaciteten med op til 30 procent. Hvis der vælges selvoprettende soldkasse, kan man også vælge New Hollands automatiske vind-system Opti-fan, som også kendes fra CR- rotormejetærskerne fra New Holland.

Her indstiller chaufføren luftmængden på fald- terræn, og mejetærskeren regulerer automatisk mængden af luft, når mejetærskeren enten kører op eller ned ad bakke. Mejetærskeren øger luftmængden, når der køres ned adf bakke, så soldene ikke bliver overbelastet med materiale. Omvendt sørger systemet selv for at aftage luftmængden, når maskinen kører op ad bakke, så alt materialet ikke blæses ud over soldene. En lille gul boks under kabinens højre side, fortæller mejetærskerens computer, hvor meget stor stigning den kører op eller ned ad.

Med el- aktuator kan chaufføren styre snitteren, så alt snitte materiale ikke blæser direkte over i det uhøstede korn.

Større korntank

Korntanken på den nye modelserie er vokset med 1.200 liter til 6.400 liter på de to største modeller, mens TC5060 har en tankkapacitet på 5.200 liter. Aflæsningen sker med 72 liter i sekundet, så tanken kan blive tømt på knap 90 sekunder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tømmesneglen har desuden fået en hældning, således at eventuelle rester af kerner i tømmesneglen hældes tilbage mod tanken, og ikke ud på marken, når maskinen høster.

Skærebordsbredden er op til 20 fod, og det er muligt at få skærebord med variabel knivgang, som New Holland kalder for VariFeet. Her kan kniven skydes ud med 575 millimeter, og VariFeet- skærebordene leveres i 16, 18 samt 20 fods bredde.

Den nye TC-serie har desuden fået automatisk på skærebordet, således at hastigheden på riglen kan indstilles, og der er to hukommelser til højden på riglen. Desuden kan skærebordet leveres med AutoFloat, som er New Hollands kalder deres automatiske skærebordshøjde. Der er elektrisk reservering på både slug og skærebord, som betjenes fra kørehåndtaget.

Smal maskine

Den fem- rysteres maskine er stadig bygget over den samme smalle ramme, som de tidligere TC-modeller, hvilket gør, at bredden på maskinen er på 3,2 meter.

Maskinen har fået et hurtigere reagerende styretøj, hvilket betyder, at hydrauliksystemet er blevethar fået hele 60 procent større kapacitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinen kan både leveres med autostyring samt og fugtighedsindikator, hvilket er ekstraudstyr. Maskinen kommer i handlen allerede fra september 2013.