En integreret og bæredygtig svineproduktion med tomatgartneri på første sal lyder som et drømmeprojekt for dansk landbrug, men idémændene bag projektet, fødevareproducent Sørren Hansen og gartneriejer Mads Pedersen, har haft mere end svært ved at få deres projekt virkeliggjort.

Men selv om Pig City-projektet trækker i langdrag, får det ikke bygherrerne til at opgive planerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De arbejder nu på syvende år med projektet, men mangler opbakning fra egne rækker, idet dansk landbrugs organisationer ikke vil støtte projektet.

- Vi kunne godt bruge hjælp til at finde støtte- og forskningskroner til at få projektet virkeliggjort, siger Sørren Hansen.

Han mener, at indflydelsesrige mennesker og organisationer ville kunne være med til at løfte projektet, som kan gavne danske landbrug.

- Jeg er forundret over Landbrug & Fødevarer, hvor VSP ikke har vist Pig City den store interesse, selv om den nye direktør har udtalt sig positivt om projektet.

- Det undrer mig også, at Danish Crown ikke har vist større interesse for projektet, som på flere måder kan tilføre dansk svineproduktion nye produktionsmetoder og samtidigt vise vejen til mere bæredygtighed, tilføjer Sørren Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han synes ikke, det er rimeligt, at han selv sammen med Mads Pedersen og Realdania skal løfte den store opgave, som ligger i at opføre et projekt, som dansk landbrug kan få gavn af.

Ser ikke på fagligt indhold

Han fortæller, at Danish Crowns administrerende direktør, Kjeld Johannesen, til at begynde med var positivt indstillet, men afviste at støtte Pig City, da han fandt ud af, at der skulle indrettes et mikroslagteri i byggeriet.

Sørren Hansen oplever desuden, at landbrugets organisationer ikke ser på det faglige indhold i projektet.

- Det handler om holdninger. Dansk svineproduktion ønsker ikke et sådant projekt. Formanden for VSP (Lindhart B. Nielsen, red.) har sagt det på denne måde: Der er ikke økonomi idet.

Også direktøren for VSP, Nicolaj Nørgaard, siger i en kommentar til Maskinbladet, at det er på det økonomiske område, at projektet halter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det kan jeg ikke forstå, for hvor har de tallene fra?, spørger Sørren Hansen.

Han har for nylig fået foretaget en markedsanalyse blandt potentielle forbrugere, og ud fra tallene konkluderer Sørren Hansen, at der er stor interesse for det svinekød, som Pig City agter at fremstille.

Han mener, at landbruget og fødevareindustrien skal genopfinde sig selv med bæredygtige forretningsmodeller.

- Innovation er helt nødvendig. I økonomisk forstand står landbrug, gartneri og fødevareindustri i en situation, som man kan sammenligne den tyske bilindustri for 25 år siden. Dengang frygtede mange, at al bilproduktion ville flytte til Japan. Men de tyske bilproducenter tog en medicin bestående af nye metoder inden for fleksibilitet og lean-tankegangen, og det samme skal landbrug, gartneri og fødevareindustri gøre i dag. Samfundet og kunderne forventer det af os, forklarer han

Elegant eksempel

At økonomien er tænkt ind i Pig City, bekræftes af en udtalelse fra Lars Hinrichsen, der er direktør i DMRI, Danish Meat Research Institute.

Artiklen fortsætter efter annoncen

”Pig City er et elegant eksempel på, hvordan der med enkle midler kan etableres en radikalt anden produktionsform, hvor bæredygtighed går hånd i hånd med en innovativ forretningsmodel”, hedder det blandt andet i en skrivelse til Sørren Hansen.

Lars Hinrichsen skriver endvidere, at nytænkning er nødvendig inden for dansk svineproduktion, og han anbefaler derfor, at projektet Pig City gennemføres.

Økonomien i projektet fremkommer blandt andet ved, at den integrerede produktion efter FTS-systemet (Fødsel Til Slagt) sparer transportomkostninger.

- Desuden kan vi udnytte slagteriaffaldet i biogasproduktion. Der er også penge at hente ved, at det er billigere per gris at rengøre et lille slagteri end et stort, hvor de lange transportbånd betyder store rengøringsudgifter. Hos os bliver det en del af medarbejdernes opgave at gøre rent, siger han og tilføjer, at robotter skal stå for den grovere del af udskæringen, mens slagterne leverer den sidste finish.

FTS-systemet medfører også en højere kødkvalitet, idet dyrene ikke stresses som i den traditionelle svineproduktion, hvor dyrene udsættes for flytninger og transporter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når dyrene går i de samme omgivelser fra fødsel til slagt er de trygge, og det betyder, at de ikke udskiller stresshormoner, forklarer han.

Grisenes velfærd i et rent miljø skal også tilgodeses ved, at gyllekanalerne skylles flere gange om dagen.

- Svin bliver mere modtagelige over for sygdomme, når de går i et dårligt staldklima, mener han.

Brugt som gymnasieopgave

Netop hensynet til dyrenes velfærd og miljøet har betydet, at toneangivende foreninger som Dyrenes Beskyttelse og Dansk Naturfredningsforening har sagt god for projektet.

Sørren Hansen kan da også glæde sig over, at Pig City kendes i vide kredse uden for landbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Projektet er endda blevet brugt som gymnasieopgave i biologi. Selv folk på stenbroen i København bliver begejstrede, siger han og tilføjer, at Pig City også har vakt international opsigt, idet han blev inviteret til at holde et foredrag om Pig City på Eurotier i 2010.

- Det er verdens største landbrugsmesse, og jeg spurgte, om Landbrug & Fødevarer ville støtte mig med en præsentationsvideo. Vi snakker om en udgift på fem til 10.000 kroner. Men det ville man ikke.

- Tænk, hvad Landbrug & Fødevarer kunne have fået af positiv PR, hvis de havde støttet Pig City i stedet for at hælde millioner af kroner ud på reklamer for landbruget, siger Sørren Hansen.

Fravælger svinekød

Han mener nemlig, at forbrugerne i stigende grad fravælger svinekød af etiske årsager.

- En mindre efterspørgsel får priserne på svinekød til at falde, og i forvejen kæmper svineproducenterne med få deres produktionen rentabel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det går kun én vej for det traditionelle svinebrug. Og her kan man sammenligne med tekstilindustrien, hvor kun de, der turde tænke i nye baner, overlevede, siger han med henvisning til erhvervsmanden Lars Kolinds betragtninger om svineproduktion i Danmark.

Lars Kolind mener, at der skal satses på en differentieret produktion og varer af høj kvalitet, for bulkvarer kan fremstilles billigere i andre lande.

I den forbindelse fortæller Sørren Hansen om sine oplevelser i Asien, hvor svineproduktionen er ved at være oppe i gear.

- De bygger stalde med plads til 10.000 søer for en femtedel af vores byggepriser. Og de har på få år nedbragt pattegrisedødeligheden fra 14 til fem procent. Samtidigt er de på vej til 30 grise pr. årsso, siger han og spørger:

- Og dem skal vi konkurrere med?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også kommentaren fra Nicolaj Nørgaard.