Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: I efterdønningerne på frigivelsen af WASDE-rapporten i går aftes er bevægelserne her til morgen relativt afdæmpet i den elektroniske handel i USA.

Både sojakomplekset, hvede og majs handler uændret. Trods den
primært negative rapport, er markedet lettere positivt overrasket over, at effekterne fra covid-19 ikke har efterladt nogen nævneværdige fald i efterspørgslen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

USDA har en tendens til at være meget konservative i deres
estimater og ikke foretage nogen forhastede ændringer, hvorfor meget endnu kan være overladt til de kommende måneders rapporter. Det franske konsulenthus, Strategie Grains udtalte i går, at den europæiske hvede er hårdt ramt af et af de varmeste forår nogensinde i Nordvesteuropa, og sænkede yderligere produktionsestimaterne til 130,9 millioner tons mod tidligere 132,9.

Køligere vejr og nedbør i Frankrig i starten af juni har været
gavnligt, men en del af skaderne fra foråret er uoprettelige.

Udsigterne for den europæiske hvedeeksport er reduceret til 26 millioner tons, 10 millioner tons lavere 19/20 sæsonen. Et hul, som delvis ventes opvejet af større russisk produktion.

Frygten for en ny stigning i antallet af covid-19 smittede i særligt USA satte i går sine spor på finansmarkederne. S&P500 faldt næsten 6%, og olien dykkede 7,6% og handler yderligere 3,5% lavere her til morgen.

Først for skud stod de aktier, som er steget kraftigst de seneste uger på forventninger om genåbning af økonomien, såsom shoppingcentre, rejser og undergoldning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Meget tyder på, at de 'helikopterpenge' som amerikanerne fik i første runde, er brugt på at købe aktier for, frem for forbrug som tiltænkt. Mens antal smittede er på vej ned i New York, er antallet på vej op i flere andre amerikanske storbyer, muligvis som følge af for tidlig genåbning.

Imidlertid er smittefaren i befolkningen underordnet for Trump-administrationen i forhold til risikoen for yderligere økonomisk
tilbagegang. Det amerikanske samfund vil ikke blive beordret lukket igen, af hensyn til de økonomiske konsekvenser.

Den amerikanske finansminister, Munchin udtalte i går til CNBC "Vi kan ikke nedlukke økonomien igen". Og når selv ikke den amerikanske Centralbank formår at understøtte finansmarkederne med enorme QE-programmer og lave renter ud til minimum 2022, ser det skidt ud.

Alt i alt er det blot et skidt tegn på, at man forventer forhøjet arbejdsløshed de kommende år og lavere økonomisk vækst. Volatiliteten er på vej tilbage i finansmarkederne, og det er som regel et skidt tegn.

Tilbage i afgrødemarkedet lagde de faldende oliepriser pres på rapsfrøene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sojabønner og skrå formåede i går prismæssigt at holde stand på rapporten, men det skal nok nærmere begrundes med, at USDA annoncerede salg af 720.000 tons sojabønner til Kina, hvoraf 657.000 var på ny høst. At der er tale om leveringer på ny høst, er et vigtigt signal for markedet, da de amerikanske varer er de billigste oprindelser på disse terminer.

Det giver en indikation på, at selvom Xi Jinping ikke svæver sammen på den lyserøde sky, så er samhandlen (delvis) intakt, hvis blot konkurrencesituationen understøtter det. Risikoen er dog, at Trump igen vender blikket mod Kina med nye beskyldninger, for at forsøge at ændre markedets fokus, hvis covid-19 tiltager i USA og giver efterdønninger til økonomien.