Nu er der kommet en vaccine på markedet, der virker mod prrs.

Nu kan nyfødte grise vaccineres mod Porcin reproduktions- og respirationssygdom (prrs) med en enkelt dosis Suvaxyn prrs mlv, der er ny på det danske marked. Vaccinen er godkendt til brug fra dag 1.

Den stimulerer aktiv immunitet overfor pprs-virus, reducerer virus i blodet og virus-udskillelse i næsesekret som følge af infektion med europæiske stammer af pprs-virus.

Det skriver OrionVet i en pressemeddelelse.

Vaccination før drægtighed af klinisk raske søer og polte har desuden vist sig at modvirke den smitte via fosterhinder, som prrs-virus kan forårsage i sidste tredjedel af drægtighedsperioden.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Samtidig kan vaccination nedsætte den negative indvirkning på den reproduktive funktion: Reducere antallet af dødfødte, virus i blodet hos smågrise under fødsel og fravænning, lungelæsioner samt viruskoncentrationen i lungerne hos smågrise ved fravænning.

Virker op til 26 uger

Suvaxyn PRRS MLV kan gives som en enkelt injektion til pattegrise allerede fra de er 1 dag. Søer og gylte får en enkelt injektion, inden de føres ind i en besætning cirka 4 uger før avl.

Flere undersøgelser har dokumenteret, at beskyttelsen indtræder 28 dage efter vaccinationen, og hos slagtesvin varer den i 26 uger efter vaccinationen. Gylte og søer er beskyttede i 16 uger efter vaccinationen.

Suvaxyn prrs mlv er receptpligtig og fås som en frysetørret vaccine - lyofilisat - og der medfølger solvens til injektion. Vaccinen indeholder en modificeret stamme af levende prrs-virus, stamme 96V198, som er blevet svækket, så den ikke forårsager sygdom.