Med stadig stigende kuldstørrelser er det vigtigt at sikre, at der er plads ved yveret til de mindste grise i kuldet.

De mindste grise har ikke en chance i forhold til deres større søskende i kuldet. De stigende kuldstørrelser har en negativ effekt på fødselsvægten, hos grisene. Især for første lægs søerne, da de generelt får mindre grise.

Når det grundlæggende management i besætningen er på plads og soen, som kommer i farestalden, er perfekt, har man fundamentet til de gode præstationer.

De der rykker sig mest på dødeligheden, er de besætninger der har styr på, hvornår man kan påbegynde flytning af grise fra den farende so

Helle Hellemann, svinerådgiver

Erfaringerne siger, at de der rykker sig mest på dødeligheden, er de besætninger, der har styr på, hvornår man kan påbegynde flytning af grise fra den farende so. Det vil sige at der udover aftenvagter er personale, der møder ind klokken fire om morgenen på de store faringsdage. Grise skal sikres råmælk, uanset hvornår på døgnet faringen starter. Kommer personalet bagefter med at sikre indtagelsen af råmælk, er skaden sket. De små grise i kuldet skal sikres en plads med ligesindede, hvor de kan komme til yveret. Energitilskud, kan være en hjælp til grisene, men indeholder ikke samme energi som råmælk og har grisen fået lavt blodsukker, påvirker det dødeligheden.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind