Ekstra varme i 12 til 20 timer omkring faring kan redde nogle af de mindste nyfødte.

Kulden begynder at bide udenfor. Varmepumpen suser, og fyret buldrer for at holde staldene varme. Farestalden skal være varm nok til at pattegrisene kan overleve til de når frem til patterne, og kold nok til at søerne føler sig tilpas, kan fare og malke optimalt. Resultater fra den rullende afprøvning viser, at ekstra varmetilsætning på begge sider af den farende so gav en signifikant højere temperatur hos de mindste nyfødte grise, der vejede 900 gram og derunder. Effekten svarer til at 0,28 grise per kuld kan reddes.

Små energidepoter

Pattegrise er født med meget små energireserver, og det er vigtigt, at grisene ikke bruger al deres energi på at holde varmen

Pattegrise er født med meget små energireserver, derfor er det vigtigt, at grisene ikke bruger al deres energi på at holde varmen. Hvis alle energidepoterne er brugt, har grisene ikke energi til at komme hen til soens yver. Langt de fleste pattegrise får varmen igen i løbet af nogle timer, så de selv kan optage råmælk, men cirka syv procent af pattegrisene bruger deres energidepoter op uden at blive varme igen. Specielt de mindste grise (900 gram og derunder) er udsatte for at dø af kulde. De udgør cirka 15 procent af alle fødte grise.

En kold gris er en død gris

Ved fødsel kommer grisen fra 38-39 graders varme inde i soen ud i en stald med 20 til 22 graders varme. Alle pattegrise afkøles efter fødsel, hvor deres temperatur falder mellem to til fire grader celsius inden for de første levetimer. Den nedre kritiske temperaturgrænse for nyfødte pattegrise er omkring 34 grader celsius, og den øvre kritiske temperaturgrænse er på 40 grader celsius. Seges definerer, at en kold gris har en rektaltemperatur på 35 grader celsius eller derunder. En kold gris har stor risiko for at dø af underafkøling. Rektaltemperaturen er derfor en god indikator for grisens overlevelseschancer.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind