Lyt til artiklen:

Hold huletemperaturen høj og pattegrisene levende

00:00
Hastighed: ???x
01:41

Ved fødsel kommer grisen fra 38-39 graders varme inde i soen ofte ud i en stald med 20 til 22 graders varme. Alle pattegrise afkøles, når de bliver født. Deres temperatur falder mellem to til fire grader inden for de første levetimer. Den nedre kritiske temperaturgrænse for en nyfødt pattegris er omkring 34 grader og den øvre kritiske temperaturgrænse er på 40 grader, skriver Svinerådgivningen i deres nyhedsbrev.

Varme er vigtigt for grisens overlevelseschancer

Da pattegrise er født med meget små energireserver, er det vigtigt, at grisene ikke bruger al deres energi på at genoprette en normal kropstemperatur. Hvis alle energidepoterne er brugt, har grisene ikke energi til at komme hen til soens yver. De fleste pattegrise får varmen igen i løbet af nogle timer, så de selv kan optage råmælk, men cirka syv procent af pattegrisene opbruger deres energidepoter uden at blive varme igen! Et studie af Baxter et al. viste at pattegrise, som overlevede, havde cirka 0,7 grader højere rektaltemperatur en time efter fødsel end pattegrise, som døde i dieperioden (36,8 grader versus 37,5 grader). Varme er således vigtigt for grisens overlevelseschancer. Husk derfor at have fokus på pattegrisenes nærmiljø.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi ser for tiden udfordringer med at holde den rette temperatur i pattegrisehulerne! Brug derfor en laser/overfladetermometer til at kontrollere temperaturen i pattegrisehulen, anbefaler Helle Hellemann, der er svinekonsulent hos Svinerådgivningen.