Frisk luft og motion – det er ikke alene godt for mennesker, men også for køer. Nye resultater fra Aarhus Universitet viser, at besætninger har en lavere kodødelighed, når køerne kommer på græs, sammenlignet med besætninger, hvor køerne må nøjes med at opholde sig indendørs i en stald om sommeren. Det skriver DJF på fakultetets hjemmeside.

Resultaterne bygger på tal fra 391 besætninger indhentet via en database og spørgeskemaer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Forskellene var størst i besætninger med automatisk malkning (AMS). Når køer i besætninger med AMS havde mulighed for afgræsning var dødeligheden 54 procent lavere end hvis de ikke kom på græs, siger ph.d.-studerende Elke Burow fra Institut for Husdyrvidenskab.

Afgræsning i besætningerne med traditionel malkning nedsatte dødeligheden med 25 procent.

Hun fandt også, at reduktionen i dødeligheden var afhængig af, hvor mange timer køerne var på græs. Når køerne havde adgang til en græsmark i lang tid, var dødeligheden 42 procent lavere end i besætninger, hvor køerne kun havde få timer dagligt på marken eller slet ingen adgang til en græsmark.

Data siger ikke noget om, hvad dødsårsagerne er, så det er endnu ikke muligt at pege specifikt på, hvad der gør udslaget.