Af Finn Gade Knudsen

Hos Høgsted Kvægbrug I/S i Vrå er afgræsning en naturlig del af sommeren. I 2002 gik tre naboer sammen om at bygge en ny stald. De havde på daværende tidspunkt køer i hver deres bindestald, og for at skabe en fremtidssikret og rentabel produktion, valgte de tre at gå sammen i et I/S og bygge en stald sammen. Lige fra starten var det sikkert, at afgræsning skulle være en del af foderforsyningen om sommeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Måske kom det også, fordi vi alle tre havde køer i bindestald, hvor det var helt naturligt, at køerne kom ud om sommeren, siger Frank Johansen, som er den ene af de tre stiftere af Høgsted I/S.

I dag er der to ejere tilbage, og begge er en aktiv del af driften. Lige nu er en udvidelse af koantallet i gang, så de kan komme op på 500 årskøer i de eksisterende rammer.

Hos Høgsted I/S går køerne ude om dagen, mens de er på stald om natten. På den måde slipper de for at hente køer om morgenen inden malkning, og køerne har samtidig god tid til at æde den ration af fuldfoder, som de skal have.

- For os er det ikke nødvendigt, at køerne henter meget mere end seks foderenheder i gennemsnit, siger Frank Johansen.

Høgsted I/S afgræsser på reguleret storfold, hvilket ifølge Frank Johansen er en af grundene til, at køerne ikke henter flere foderenheder hjem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis man stribeafgræsser og bruger flere ressourcer på græsmarkerne, vil man kunne hente mange flere foderenheder hjem med køerne, men det har vi valgt ikke at gøre, siger han.

I afgræsningsperioden ændres arbejdsgangen med køerne en del i forhold til vinterperioden, hvor køerne går fast på stald. Køerne lukkes ud lige efter malkningen, og på den måde bliver stalden hurtig tom, og der bliver ro og fred til at gøre sengebåsene rene samt blande fuldfoder og udfodre. Normalt skal foderet ligge klar på foderbordet, når køerne kommer ud fra malkekarrusellen, men om sommeren kan man vente til køerne er på græs, og så blot sørge for at det ligger klart efter eftermiddagsmalkningen.

- Når vi kan jævne arbejdet mere ud i løbet af dagen, har vi også bedre mulighed for at vores medarbejdere kan afholde sommerferie, da en medarbejder kan nå flere opgaver selv, fordi de ikke skal udføres på samme tid, forklarer Frank Johansen.

Læs mere i Bovilogisk

Læs mere, i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 16. september.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses ved at klikke her. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.