I en årrække har der været tradition for, at danske mælkeproducenter investerede i nogle af verdens største fuldfodervogne. Det kan der være mange gode grunde til, men investeringen i store vogne medfører automatisk, at traktoren foran vognen skal være af en anselig størrelse, og at også læssegrejet skal kunne matche vognen.

Med demonstrationen af den selvkørende RMH Mixellium ønskede HCP Danmark ikke blot at vise, hvor effektivt en selvkørende blandevogn arbejder, men også at skabe debat om, hvordan fremtidens køer skal fodres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På mange andre områder har selvkørende maskiner udkonkurreret bugserede og mindre effektive maskiner. Med en maskine som Mixellium får kvægbrugeren ikke blot en lynhurtig maskine, men sparer også at skulle investere i den ekstra traktor og læssemaskine, siger Allan Pedersen, direktør hos H.C. Petersen, der har importen af RMH til hele Norden.

Kompetente forhandlere

HCP overtog importen af RMH midt på sommeren sidste år, og siden da har importøren vært i gang med at opbygge et landsdækkende forhandlernet.

- Vi har også importen af Deutz, og da RMH anvender Deutz motorer i de selvkørende fuldfodervogne, var det nærliggende at lade nogle af vore traktorforhandlere få forhandlingen. Målet er at opbygge et forhandlernet af dygtige og kompetente forhandlere, som er i stand til at betjene kvægbrugerne, når der er behov for det, siger Allan Petersen.

Tre modelserie af selvkørende

RMH produceres i Israel, og virksomheden har en lang historie i produktionen af både bugserede og selvkørende blandevogne.

Programmet af selvkørende vogne omfatter tre serier. Ud over den demonstrerede Mixellium, der leveres i størrelserne 14, 16 og 18 kubikmeter, er det modellerne Platinum og Mixellent. De kører begge med to lodretstående blandesnegle og er forsynet med firehjulsstyring. Med en bredde på 2,55 meter er Platinum bygget til at arbejde, hvor pladsen er trang, og den leveres i størrelserne 15, 17 og 19 kubikmeter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den store Mixellent leveres størrelser fra 22 til 30 kubikmeter.

Forbedrede læsseegenskaber

Mixellium blev introduceret for godt et år siden, og i forhold til den tidligere model er der blandt andet sket forbedringer på læsseudstyret. Bredden på fræseren er øget til 205 centimeter, og samtidig er bredden på transportbåndet øget med 30 procent.

For at minimerer risikoen for at strukturen i ensilagen ødelægges, er der længere afstand imellem knivene midt på fræseren end ude ved kanten.

- Det giver et godt flow i fræseren, og sammen med det brede transportbånd sikrer det, at ensilagen transporteres væk i takt med, at det skæres fri fra stakken. Det minimerer risikoen for, at strukturen i ensilagen ødelægges, og det øger samtidig maskinens læssekapacitet, forklarer importøren.

Mixellium har affjedret undervogn, og den viste maskine var udstyret med en 40 km/t transmission. Det giver hurtig og komfortabel transport på landevejen og betyder, at maskinen kan anvendes på flere bedrifter.