Antistoffer fra råmælken, er afgørende for kviekalvens senere mælkeydelse. Indførelse af systematisk råmælksmanagement er simpelt og kræver ikke store økonomiske investeringer, men husk, der er kun én chance.

Det har afgørende betydning for kalvens sundhed, tilvækst og senere ydelsesniveau som ko, at kalven modtager en høj koncentration af antistoffer via råmælken. Antistoffer overføres ikke fra ko til kalv under drægtigheden, hvorfor tilførslen af antistoffer gennem råmælken er altafgørende. En dårlig råmælksforsyning vil gøre kalven sårbar overfor sygdomme i de første uger og resultere i en lavere mælkeydelse senere hen (Figur 1).

Stor variation i råmælkens antistofindhold

En god råmælksstrategi lægger fundamentet for produktionen af stærke og højtydende malkekøer. En af udfordringerne i praksis er imidlertid en stor variation i råmælkens antistofindhold mellem køer i en besætning, hvilket er påvist i både danske og udenlandske studier (Tabel 1). Variationen i råmælkskvalitet mellem køer skyldes flere faktorer, herunder genetik, laktationsnummer, tidsrum fra kælvning til malkning, samt fodring og management i goldperioden.

Den store variation i råmælkens antistofindhold har den konsekvens, at det ikke er muligt på forhånd at forudsige, hvorvidt en ko producerer råmælk af høj eller lav kvalitet. Det betyder, at såfremt råmælken tildeles direkte fra ko til kalv uden kvalitetstest, vil det være tilfældigt og uforudsigeligt, om en kalv modtager mange eller få antistoffer. Tages der derimod hånd om optimering af råmælksmanagement, har alle besætningens kalve mulighed for at udvikle sig til stærke og højtydende malkekøer.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind