Nogle vælger ombyggede lastbilvogne, og andre får den lokale smed til at fremstille en vogn, når deres grise skal transporteres fra gård til gård. Der findes også en række virksomheder som har speciale i at fabrikerer transportvogne, og så dermed tilbyder serieproducerede vogne, som er skabt til formålet, og afprøvet hertil.

Leverer SPF godkendte vogne

CN Agro på Mors, tilbyder transportvogne af flere forskellige slags, som passer til de krav du har som landmand. Der er meget simple løsninger, men også løsninger som er mere forkromede. Blandt deres sortiment er grisevogne, der opfylder kravene fra SPF og som derved kan godkendes til SPF-Ejertransport.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det vil blandt andet sige, at der ikke må være sprækker på over to en halv cm, og at bunden er fuldsvejset, samt at der er net for alle åbninger? siger fabrikant Christian Nørgaard.

Vognen skal også opfylde en række krav til materialer og opbygning. Grundlæggende skal vognen være rengøringsvenlig og må ikke være opbygget af materialer, som ikke kan rengøres. Forreste ende skal være lukket, så stænk fra traktordækkene ikke kan komme ind til dyrene. Endvidere skal vognen være udstyret med net for alle åbninger, så fugle ikke kan flyve ind på ladet.

Vognene fra CN Agro er 2,5 meter brede, hvilket er hvad loven tillader, og så er de fra seks til 12 meter i længden. 12 meter er maksimum i henhold til loven, da traktor og vognens samlede længde ikke må overstige 18,5 meter total.

Som grisevogne fåes de i to udgaver, henholdsvis med og uden hydraulik. Med høj undervogn og uden hydraulik er læssehøjden 100 - 120 cm og kan passe til en rampe. Med hydraulik er der igen to udgaver - en almindelig med en vandring fra 0 til cirka 60 cm og en ekstra med ordinær vandring fra 0 til 1,0 meter.

Der er flere fabrikanter

Der er også en række andre fabrikanter på markedet, og hvis man har tilliden til sin lokale smed, er der som tidligere nævnt også den mulighed, at man selv designer en vogn, sammen med ham. Her får man så en vogn der ikke er seriefremstillet efter gennemsnittets ønsker, men i stedet en vogn som er tilpasset de nøjagtige ønsker man selv har.