Lyt til artiklen:

Danmarks sundeste lunger findes i Grenå

00:00
Hastighed: ???x
01:57

Siden december sidste år har har Veterinært Laboratorium i Kjellerup været travlt beskæftiget med at vurdere et hav af indsendte lunger for forandringer som led i Ceva Animal Healths konkurrence Lungvember. Det skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Resultatet foreligger nu, og det betyder, at Danmarks sundeste lunger er fundet i besætningen hos Cay og Simon Wulff i Grenå.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Et kæmpe tillykke skal lyde til familien Wulff. Flere af de deltagende besætninger havde virkelig lave lungeindeks, men grisene i denne besætning havde slet ingen lungeforandringer overhovedet. Det var der ingen af de øvrige besætninger, der kunne matche, og det er jo i særklasse, påpeger Charlotte Sonne Kristensen, dyrlæge og Teknisk Marketing Manager, Gris hos Ceva Animal Health.

Generel fremgang

Kampagnens formål er at forbedre grisenes lungesundhed, og det ser ud til, en positiv trend måske er på vej. Sammenlignet med Lungvember 2022 er der forbedringer både i forhold til skader forårsaget af Mykoplasma (registreret ved EP-indeks) og skader forårsaget af ondartet lungesyge (registreret ved AP-indeks):

  • Gennemsnitligt EP-indeks 1,01 (1,69 i 2022)
  • Gennemsnitligt AP-indeks 0,60 (0,93 i 2022)

- Jeg er simpelthen så glad for, at vi kan dele disse opløftende tal. Hvor er det bare godt for de besætninger og grise, der bevæger sig i den rigtige retning i forhold til lungesundhed, som jo både påvirker trivslen og pengepungen. Virkelig godt gået, påpeger Charlotte Sonne Kristensen.

Data, indsamlet i forbindelsen med kampagnen, går Seges nu i gang med at analysere. Ceva Animal Health vil, når regnearbejdet er overstået, fremlægge yderligere detaljer om lungesundheden i danske besætninger.