Lyt til artiklen:

Ni organisationer udpensler grønne 2040-visioner for landbruget i ny rapport

00:00
Hastighed: ???x
04:36

Ni danske organisationer udgiver i dag en 36 sider lang rapport, "Fra foder til føde II", der er en opfølger til rapporten, "Fra foder til føde", der blev offentliggjort i 2020.

Ifølge en pressemeddelelse lægger organisationerne rapporten frem som inspiration og et debatoplæg til regeringen, der inden længe tager hul på den grønne trepartsforhandling på landbrugsområdet, hvor det helt store omdrejningspunkt, som bekendt er en kommende klimaafgift på landbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er ni grønne organisationer, der ønsker at udvikle og fremtidssikre dansk landbrug. Det betyder, at vi skal dyrke langt mindre foder, spise mere plantebaseret, give dyrene en helt ny og vigtig rolle samt lægge landbruget om, så det dyrkes efter økologiske principper. I den proces står vi 100 procent bag økologerne, men også alle de landmænd, der ønsker at omlægge deres landbrug, siger Louise Køster, der er forperson i Økologisk Landsforening.

Hun opfordrer regeringen til at belyse de samfundsøkonomiske fordele og ulemper, der udpensles i "Fra foder til føde II".

Mere plads til natur

Rapportens omdrejningspunkt er en beregning på, hvordan den danske landbrugs- og fødevareproduktion kan se ud, for at matche mængden af naturressourcer, begrænse co2-udledningen, samt at overholde klimaloven og nå målene i Paris-aftalen.

Endvidere anviser organisationen, hvordan Danmark kan møde flere bindende målsætninger når det kommer til drikkevand, vandmiljø, biodiversitet, natur og dyrevelfærd.

- Danmark er det land i Europa, hvor landbruget fylder allermest, og naturen er trængt stort set overalt. Derfor er det bydende nødvendigt, at naturen får mere plads. Vi skal forbedre vilkårene for fugle, insekter og vilde planter, blandt andet ved at skabe sammenhæng i naturen, ved at slippe køer ud på markerne, så de afgræsses, ved at lade skovarealer blive til urørt skov og ved at skære voldsomt ned på brugen af sprøjtegift og kvælstof. Hvis vi giver naturen plads, kvitterer den med det samme, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, i pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Levende og sansende væsner

Ifølge organisationerne, så vil Danmark i 2040, om man følger de ændringer, som rapporten anviser, have et landbrug og en fødevareproduktion, hvor der bliver produceret lige så meget mad, som i dag.

Samtidig vil der blive plads til dobbelt så meget natur, meget mere urørt skov, og så vil "...landbrugsdyrene anerkendes som levende og sansende væsner, som Dyrevelfærdsloven kræver det", anføres det i pressemeddelelsen.

Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse, siger i den forbindelse;

- I fremtidens landbrug skal bæredygtigheden være i højsædet, og fødevarer skabes i balance med dyrene, med naturen og med klimaet. De over 200 millioner dyr i dansk landbrug er i dag pressede i intensive systemer, hvor dyret tilpasses stalden, og intet overlades til dyrs normale adfærd. Industrialiseringen af dyrene skal stoppe, og visionen for fremtidens landbrug er et landbrug, som vi også kan forklare fremtidige generationer, siger direktøren.

Opsummerende understreges det, at hvis danskerne samlet set efterspørger mindre kød og vælger økologisk fremfor konventionelt producerede fødevarer, så vil man være med til at fremskynde en omstilling i landbruget. Endvidere anføres det, at der på globalt plan er stigende efterspørgsel på både almindelige og helt nye plantebaserede fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skal udvikle og ikke afvikle landbruget. Her er en vision for fremtiden, hvor danske landmænd kan være med til at løse klima- og biodiversitetskrisen. Vi anbefaler, at Danmark nu går all-in på at udvikle et økologisk og regenerativt landbrug i verdensklasse, der i 2040 kan holde sig indenfor de planetære grænser, fremme biodiversiteten og beskytte vores drikkevand og havmiljø. Et første afgørende skridt er at indføre en klimaafgift, der kan sætte turbo på den grønne omstilling væk fra den alt for store animalske og klimabelastende produktion, som ikke er bæredygtig, siger Bjarke Møller, direktør i den uafhængige organisation Rådet for Grøn Omstilling.