Lyt til artiklen:

Lovende forskning i metanreduktion til øko-køer

00:00
Hastighed: ???x
03:18

Tilsætningsstoffet Bovaer, som kan reducere koens metanproduktion, må kun anvendes i den konventionelle produktion. Af samme grund har forskningsinstitutioner og virksomheder i ind- og udland gennem flere år haft fokus at udvikle tilsvarende midler til økologiske køer - og måske er der et gennembrud i sigte.

Forskningen i de økologiske virkemidler har i særlig grad fokus på en række stoffer, som planter og dyr danner som forsvar mod bakterie og svampeangreb. Det er for eksempel tanniner og flavonoler, som blandt andet findes i pil og hamp. Dertil indeholder visse tangarter stoffer som phlorotanniner, som også har potentiale til at hæmme metandannelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der sker rigtig meget på den front i øjeblikket og flere af projekterne ser ganske interessante ud, siger Arne Grønkjær Hansen, der er specialkonsulent i Innovationscenter for Økologisk Landbrug i en pressemeddelelse.

Mix af stoffer med effekt

Innovationscenter for Økologisk Landbrug er selv involveret i flere projekter. Et af dem, GUDP-projektet ECOCO2W, udføres sammen med Aarhus Universitet Teknologisk Institut, SEGES Innovation, Ny Vrå Bioenergi og Bio2Products.

Enorm efterspørgsel på pil: Vi kan ikke følge med og planter løs

Se også:

Enorm efterspørgsel på pil: Vi kan ikke følge med og planter løs

- Dette projekt har til formål at undersøge effekten af forskellige doseringer af tanniner og flavenoider på levende køer. I laboratorieforsøg har vi set, at et mix af specifikke stoffer fra disse grupper er i stand til at reducere metandannelsen 30-40 procent, forklarer Arne Grønkjær Hansen

Han understreger, at man ikke kan være sikker på at opnå den samme effekt uden for laboratoriemiljøet.

- Men det tegner lovende. Under alle omstændigheder bliver det meget interessant at følge, og resultaterne vil helt utvivlsomt gøre os klogere på, hvad der virker hæmmende på metanen nede i koens vom, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Testen af de økologiske fodertilsætningsstoffer på levende køer går i gang i det nye år i forsøgsstaldene på Danmarks Kvægforskningscenter under Aarhus Universitet.

Måske en pallette af virkemidler

Arne Grønkjær Hansen peger på, at man flere steder i verden har kig på indholdsstofferne i nogle tang-arter, man ikke tidligere har forsket i. Dertil viser forsøg fra både New Zealand, Holland og Sverige, at køer på græs udleder op til 30 procent mindre metan end køer, der ikke græsser.

- Vi arbejder på at få etableret et lignende dansk forsøg med køer på græs. Blandt andet for at finde ud af, hvilke græsarter, der har størst effekt og om forskellige urter i græsset også har en betydning, siger han.

- Med alle de projekter, der kører i øjeblikket, er det mit gæt, at vi engang i fremtiden kommer til at have en pallette af midler til rådighed, som kan noget forskelligt og bruges forskellige steder i den økologiske mælke- og oksekødsproduktion. Lidt ligesom vi så det under Corona, hvor der var flere vacciner til rådighed, siger Arne Grønkjær Hansen.