Lyt til artiklen:

Styresystem sikrer præcisionsvanding

00:00
Hastighed: ???x
04:36

Abonnementsartikel

Styresystemet FasterRain frigør tid til landmanden, som kan tjekke driftstatus og fejlmeldinger på sine vandingsmaskiner hjemmefra.

Mulighed for programmering af vandingszoner samt fjernstyring af maskinerne sparer både tid og kræfter, forklarer udviklingschef hos Fasterholt.

Gennem årtier har Fasterholt vandingsmaskiner troligt vandet de danske landmænds marker. Stabilitet og driftsikkerhed har været mantraet i udviklingen af vandingsmaskiner. Nu krydres pålideligheden med effektivitet gennem deres nye styresystem FasterRain, der gør vandingsarbejdet nemmere, skriver Fasterholt Maskinfabrik i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er helt enkelt et redskab til, at landmanden slipper for at køre forgæves. Landmanden kan være forberedt på, hvad der venter ham i marken, det kan frigive tid og gøre vandingen langt mere effektiv, forklarer Head of R&D Emil Klingenberg Staugaard.

FasterRain er et styresystem, som kan installeres på enhver vandingsmaskine med elektronisk styring fra Fasterholt. Det betjenes via vandingsmaskinens computer, app på tabletten eller monitor-app på telefonen. Systemet giver brugeren mulighed for at styre vandingsmaskinen hjemme fra gården eller inde fra førerhuset.

- Vandingsmaskinen sender information til Fasterholts servere hvert 10. minut, og det giver mulighed for at se status på maskinen live. Samtidigt kan du starte og stoppe maskinen via programmet, og programmere zonevanding, mens du kører i marken - det er både vandbesparende og effektiviserende," forklarer Emil Klingenberg Staugaard og understreger, at dette kun er en brøkdel af funktionerne.

Effektivisering af vanding

Landmand Poul Østergaard fra Sydvestjylland benytter FasterRain på fem af sine 12 vandingsmaskiner. Styresystemet gør planlægningen af morgendagens vanding lettere. Mandskab til at flytte vandingsmaskiner kan også nedjusteres i fremtiden, vurderer han:

- Inden jeg går i seng, åbner jeg monitor-app'en, og er alle maskinerne markeret med en grøn streg, så ved jeg, at de kører. Når jeg står op, kan jeg se, at der fx er kommet to hjem, så kan jeg køre ud og flytte dem, forklarer Poul Østergaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Netop fremtidens vanding er, hvad der driver udviklingen af FasterRain. Det forklarer adm. direktør for Fasterholt Rikke Kjær Andersen:

- Vores vandingsmaskiner har en holdbarhed, der strækker sig over årtier. Det betyder, at vi skal gøre noget for at sikre, at de kan følge med fremtiden. Med FasterRain effektiviserer vi vandingsarbejdet, vi sikrer, at landmanden kan spare arbejdstid og vand, og elektronisk vil det være muligt at opdatere vandingsmaskinerne løbende efter behov i fremtiden.

Fremtiden for Fasterholt er bæredygtig og vandbesparende

Se også:

Fremtiden for Fasterholt er bæredygtig og vandbesparende

Slip for stopklodser i marken

Programmeringen sker således fra computeren eller tablet. Det betyder, at mens landmanden kører i marken, kan han med det samme markere en vandingszone, uden at forlade førerhuset.

- Når han møder et vådt område i marken, så markerer han det i app'en. Du skal hverken hjem og gætte, hvor du kørte på kortet, da du ramte en lavning, eller stige ud af førerhuset for at notere distancen, eller sætte en pløk i jorden for at markere et tidligt stop-punkt. Du kan markere zonerne, idet du kører gennem området. Jeg tror, det vil gøre en stor forskel i praksis, mener Emil Klingenberg Staugaard som deler et regneeksempel:

Med en vandingsmaskine med gear kan hastighed typisk varieres mellem 30m/t i første gear og 60 m/t i andet gear. Har en mark eksempelvis 25 procent lavtliggende eller våde områder i et vandingstræk, kan det tage 20 timer at vande. Brugeren kan programmere maskinen til at variere hastigheden ud fra vandingszoner til at køre 60 m/t i 25 procent af tiden i stedet for 30 m/t.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud fra ovenstående parametre kan FasterRain spare landmanden for 2,5 times vanding - det svarer til alt imellem 125 og 250 kubikmeter vand (50-100 kubikmeter vand i timen), på denne ene vanding. I dette tilfælde vil det ydermere spare 2,5 timers pumpedrift, med en effekt på 37,5-75 kWh, lyder vurderingen.

- Med FasterRain har vi fokuseret på at gøre det nemt at indstille zonerne fra førerhuset under udtrækket, så eksekveringen af besparelser, både på vand og effekt, er nemme at komme i gang med, siger Emil Klingenberg Staugaard.