Lyt til artiklen:

Danskerne har et forkert billede af dansk mælkeproduktion

00:00
Hastighed: ???x
02:45

Danskernes billede af dansk mælkeproduktion svarer ikke altid helt til virkeligheden. Det viser en undersøgelse foretaget af Norstat for Mejeriforeningen. I undersøgelsen tror 35 procent af de adspurgte, at de fleste køer i Danmark står i en bindestald, men det gælder i virkeligheden kun tre procent af køerne.

Undersøgelsen viser også, at næsten halvdelen af alle danskere tror, at der er flere malkekøer i dag end for 30 år siden. Men også her er det omvendte faktisk tilfældet. Antallet af malkekøer er over de seneste tre årtier faldet fra cirka 712.000 malkekøer til i dag cirka 553.000 malkekøer. Samtidig giver køerne mere mælk i dag, end dengang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mejeriforeningen håber, at danskerne på søndag ved Åbent Landbrug-arrangementet vil få en bedre forståelse af, hvordan mælken bliver produceret i Danmark.

- Vi har i landbruget en opgave i at vise vores gårde frem og forklare, hvordan vi arbejder i en moderne mælkeproduktion, som er et stor cirkulært kredsløb med koen i centrum. Det vidste vi nok godt, men undersøgelsen understreger bare behovet, siger Steen Nørgaard Madsen, der er Mejeriforeningens formand i en pressemeddelelse.

Landboforening efterlyser nuancer i debat om oksekøds klimabelastning

Se også:

Landboforening efterlyser nuancer i debat om oksekøds klimabelastning

I alt 37 gårde, der leverer mælk til mejerierne Arla, Them, Øllingegaard eller Mammen, byder velkommen til Åbent Landbrug den 17. september.

Tror ikke malkekoen bliver spist

Den nye undersøgelse viser også, at mange danskere ikke er klar over, at malkekoen bidrager med meget mere end mælk. Godt og vel hver tredje dansker tror nemlig, at malkekøer kun benyttes til produktion af mælk. Men cirka 80 procent af det danske kalve- og oksekød er udledt af mælkeproduktionen.

Malkekoens skind bruges desuden til en række formål fra sko til møbler, og øvrige dele fra koen bruges blandt andet i kredsløbet omkring biogasproduktion, som bliver til el og varme. Mens koen lever, bruges dens gødning som næringsstoffer på markerne, i stedet for kunstgødning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den siger mig, at vi skal blive ved med at fortælle og vise, hvordan vi arbejder på gårdene i Danmark, og hvordan malkekoen indgår i et cirkulært kredsløb, hvor mælken ganske vist er den primære produktion, men hvor nærmest intet går til spilde, siger Steen Nørgaard Madsen.

Undersøgelsen baserer sig på cirka 2.000 webinterviews af 18 til 75-årige danskere indsamlet via Norstats panel i foråret 2023.