Lyt til artiklen:

Klovlidelser hos søer kan ende med aflivning

00:00
Hastighed: ???x
02:46

Obduktioner af søer viser, at klovinfektioner ofte er i et kronisk stadium, før soen viser halthed, hvilket gør, at infektionen er indkapslet og ikke kan behandles med antibiotika, skriver Seges Innovation i Landbrugsinfo.

Har bedriften sunde søer med stærk benstilling og flotte klove, kan det sikkert ses på so-overlevelsen. For en af de hyppigste årsager til aflivning af søerne er ben- og klovproblemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor er et projekt fra Seges Innovation gået i dybden med, hvilke klovlidelser der ses i besætninger med klovproblemer, og hvordan man bedst behandler soen, inden det er for sent, og det ender med en aflivning.

- Ved obduktion har vi fundet fire forskellige grupper af lidelser i klovene; klovbylder i vævet, dødt væv mellem klovvæg og tåknogle (laminitis), blødninger i knoglernes vækstlinjer samt traumatiske læsioner (skader) uden infektion, fortæller Hanne Bak, specialkonsulent hos Seges Innovation.

Obduktioner fra erfaringen har vist, at klovbylder hos søer, der halter, ofte er kroniske og indkapslet i et tykt lag bindevæv. Her vil antibiotikabehandling ikke have nogen virkning.

- I tilfældet med klovbylder er det meget vigtigt, at staldpersonalet under det daglige tilsyn er opmærksomme på tidlige tegn på klovinfektion, såsom rødme, hævelse og ømhed, så behandling med antibiotika kan indledes i tide, inden indkapslingen sker, lyder vurderingen fra Hanne Bak.

Behandling af Laminitis

Ved laminitis bliver forbindelsen mellem klovvæggen og den underliggende knogle forstyrret, hvilket gør det muligt for bakterier at trænge ind i selve kloven. Det kan resultere i en løs klovkapsel og revner i den hvide linje mellem sål og klovvæg og resulterer i infektioner og bylder i klovene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Laminitis er typisk ikke noget, der er set hos søer, mens lidelsen er ret kendt hos heste og kvæg. Hos grise antager man, at urent og fugtigt miljø kan give lidelsen. Det er derfor et opmærksomhedspunkt for personalet, siger Hanne Bak.

Ved de søer, hvor der var blødning i knoglernes vækstlinjer ved obduktion, var der ikke tegn på infektion eller klovbylder, viser erfaringen. Det samme kunne konkluderes for de søer, som var halte på grund af eksempelvis forvokset ballehorn.

Disse søer skal ikke behandles med antibiotika. Symptomerne vil i stedet ofte kunne afhjælpes ved at give smertestillende behandling og sætte dyret i sygesti, så soen får ro, eller ved målrettet klovbeskæring, så der rettes op på de forvoksede klove, skriver Seges Innovation.