Lyt til artiklen:

Amerikansk firma starter avl af PRRS-resistente, genmodificerede grise

00:00
Hastighed: ???x
01:45

Det amerikanske firma Acceligen er netop startet med at avle genmodificerede grise, der er resistente overfor porcint reproduktivt og respiratorisk syndromvirus, PRRS. Det skriver Firmaet selv i en pressemeddelelse.

Grisene er blevet genmodificerede med en metode udviklet på Kansas State University, som gør dem resistente overfor sygdommen, der alene i USA hvert år koster griseproducenter over 3,5 milliarder kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De genmodificerede grise, og avlen af dem baserer sig desuden på forskning fra University of Missouri som blandt andre Bob Rowland står bag, det skriver Pig Progress

Gammel idé

Ifølge Rowland er ideen om PRRS-resistente grise mere end 20 år gammel, og kom frem i forbindelse med at han sammen med sine kolleger i 2002 udviklede en metode der gjorde det muligt at genmodificere grise, så deres organer kunne transplanteres til mennesker.

De proteiner, der tillader PRRS at komme ind i grises lunger, blev dengang beskrevet som meget lig de molekyler på cellers overflade, som gør at organer afstødes. Og det er altså den sammenhæng som Bob Rowland har arbejdet videre med.

Ikke hele løsningen

Genmodificerede grise er dog ikke hele løsningen på PRRS-problematikken, skriver Pig Progress. Forskning fra Skotland og New Zealand peger nemlig på, udryddelse af sygdommen på nationalt plan ville være mere end svært, hvis det udelukkende skulle ske gennem avl af genmodificerede dyr.

Dog peger de på at det vil være muligt at udrydde PRRS i et land på tre til seks år, hvis de genmodificerede grise kombineres med et udbredt og effektivt vaccinationsprogram.