Lyt til artiklen:

Sukup præsenterer omrører til planlager

00:00
Hastighed: ???x
02:15

Abonnementsartikel

Sukup har været i England for at finde en omrører til planlagere, og på Agromek kunne danske kunder for første gang se omrøreren, der kan monteres i lagre med en bredde på op til 15 meter.

I planlagere med korn, frø eller andre afgrøder kan der let opstå lommer med våde pletter, hvor tørreluften siver uden om, og hvis de ikke opdages i tide, kan det være ødelæggende for et større parti.

- Vi har gode erfaringer med omrøre i amerikanersiloerne, hvor systemet sikrer, at vi kan tørre og opbevare korn i høje siloer. Flere kunder har efterspurgt et lignende system til planlagre, og i England fandt vi Maxi-Stirrer, der har været i produktion i næsten 20 år, siger Ole Laustsen, salgschef Sukup Europe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Op til seks snegle

Omrøreren består af en kraftig bom, der kører på skinner i hver side af planlageret. Bommen leveres i længder på op til 15 meter, og afhængig af bredden på planlageret monteres der fra to til seks snegle på bommen.

- Sneglene er monteret i drivenheder med to snegle i hver, så vi monterer enten to, fire eller seks snegle på bommen. Når afgrøden omrøres, flytter bommen og drivenhederne sig samtidigt, og herved skabes der et zigzag mønster, som sikrer, at heles planlageret gennemarbejdes, siger Ole Laustsen.

Højer lagtykkelse

Maxi-Stirrer leveres enten med forholdsvist slanke snegle, der egner sig korn, eller kraftigere snegle, der egner sig til græsfrø.

- Når afgrøden omrøres, skabes der større luftgennemstrømning, og derfor kan afgrøden tørres hurtigere og med et lavere energiforbrug. Samtidig med kan vi tillade, at afgrøden lægges ind i et tykkere lag, og som tommelfingerregel kan korn lægges ind i 4,5 meters højde, men lagtykkelsen i græsfrø kan øges til 2,5 meter, siger Ole Laustsen.

Maxi-Stirrer leveres som en samlet enhed, og som udgangspunkt betjenes anlægget fra et kontrolpanel på omrøreren. Alternativt kan der leveres et trådløst betjeningspanel, så man sparer turen op på hovedkanalen for at betjene anlægget. Vi tilbyder også fjernovervågning af anlægget, så man modtager en notifikation på mobiltelefonen, hvis der opstår et problem med omrøreren, siger Ole Laustsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han forventer at de første Maxi-Stirrer kommet til landet først på året, og kan monteres før høsten 2023.