Automatisk oplæsning:

Hvedesorten Pondus vinder pris

00:00
Hastighed: ???x
00:00

Den nye, højtydende hvedesort Pondus, der er forædlet af såsædsforædlingsselskabet Nordic Seed, vandt for nylig den internationale udbyttekonkurrence YEN

Prisen samt det høje udbytter i de seneste års landsforsøg har affødt massiv interesse for sorten, skriver Danish Agro i en pressemeddelelse.

YEN (Yield Enhancement Network) har sit udspring i England. I konkurrencen analyseres jordbundsforhold, vejrdata og en række andre forhold hos den enkelte landmand, og ud fra disse data beregnes, hvor godt udbyttepotentialet udnyttes på den enkelte mark.Sejren blandt alle europæiske deltagere uden for England tilfaldt for nylig den nye hvedesort Pondus og kom i hus via et flot udbytte på 14 t/ha høstet på Ultanggaard ved Haderslev af landmand Asmus Fromm-Christiansen.

At Pondus løb med sejren i år, er der ifølge administrerende direktør hos Nordic Seed, Kim Bone Pedersen, flere gode grunde til:

- Pondus er en højtydende sort, den har en meget høj sundhedsprofil på alle sygdomme og så har den ingen lejesæd i kraft af et stift strå. Den har desuden et bredt såvindue, da den både kan sås tidligt og hele såperioden igennem, uden at det har indflydelse på udbyttet. Vi har derfor store forhåbninger til, at denne nye sort kan skabe værdi for mange danske landmænd, fortæller han.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Pondus er forædlet hos forædlingsvirksomheden Nordic Seed og er en krydsning mellem en nummersort og den velkendte, stabile sort Torp.

- På baggrund af det flotte resultat i YEN og de seneste års landsforsøg mærker vi en massiv interesse fra danske landmænd. Vi ser frem til at kunne tilbyde Pondus som vintersæd i 2021 via vores danske forhandlere, siger han.

Markedsdirektør i Danish Agro, Palle Greiersen, forventer stor efterspørgsel på den nye sort.

- Vi har haft et forholdsvist stort udlæg af Pondus i fremavl, og vi håber, at vi kan imødekomme efterspørgslen, som vi forventer er større end der er såsæd til. Samtidig ser vi på sigt store muligheder eksportmæssigt, da flere lande allerede har fået øje på denne nye sort og vist interesse for den, fortæller Palle Greiersen.

Scoret hattrick

Samtidig har Pondus i 2020 scoret hattrick ved at opnå to øvrige førstepladser, sorten ligger nemlig nummer et i udbytte i både danske og svenske landsforsøg.- Med de tre flotte førstepladser viser Pondus virkelig sin værdi og potentiale som ny hvedesort, for her er repræsenteret mange forskellige lokaliteter med tilsvarende forskellige dyrkningsforhold. Dette giver en lovende fremtid for Pondus' succes på de danske marker de kommende år og tilsvarende høje udbytter og værdi for de danske landmænd, vurderer Palle Greiersen.

Danish Agro koncernen består af en række agroindustrielle selskaber i ind- og udland. De har alle den overordnede målsætning - i et tæt samspil med kunderne - at medvirke til værdiskabende løsninger på de enkelte bedrifter. Koncernen er beskæftiget inden for salg af foderblandinger, råvare- og vitaminforblandinger, gødning, planteværn, såsæd og energi samt køb af afgrøder fra landbruget.