Abonnementsartikel

Plantebranchen kalder det vildledende markedsføring, når Naturmælk kalder mælk fra en bestemt mælkeproducent ved Ølgod for "C02 neutral". De har indgivet klage til Fødevarestyrelsens afdelinger i sydvest og syd.

Klagen fra Plantebranche, Brancheorganisation for Plantebasserede Fødevarer, omfatter såvel emballagen, tekst og billeder på hjemmesiden naturmælk.dk samt udtrykket "klimamælk", logoet "CO2 neutralt landbrug" samt hvad der i øvrigt måtte forefindes af præsentationer og salgsmateriale om produktet.

Maskinbladet har fået adgang til den indsendte klage, hvor der blandt andet står:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undertegnede Plantebranchen indgiver hermed klage til FødevareSydVest og VeterinærSyd over Naturmælk Amba CVR 17995030's markedsføring af Naturmælk Økologisk Minimælk som CO2-neutral.

Plantebranchen begærer med henvisning til forbudet mod vildledende markedsføring af fødevarer i fødevareinformationsforordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 1169/2011 af 25. oktober 2011) artikel 7 og 36 samt reglerne om en fælles markedsordning for landbrugsprodukter

(Europa-Parlamentets og Rådets forordning af nr. 1308/2013 af 17. december 2013) DEL IV nedlagt forbud mod såvel de nævnte markedføringselementer som salg af selve produktet.

Frederik Madsen fra Plantebranchen bekræfter at de har indsendt klagen til Fødevarestyrelsens afdelinger 21. marts.

Naturmælk skriver

På Naturmælks hjemmeside skriver selskabet om mælken: Mælk fra CO2-neutralt landbrug

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mælken kommer fra gården Kroghsminde i Sydvestjylland, hvor landmand Jens Krogh er lykkedes med at reducere sin klimabelastning gennem et målrettet arbejde med kulstofbinding, foder, maskiner, markarbejde og en række andre tiltag. Samtidig har Jens opsat en vindmølle og et biogasanlæg, hvis energiproduktion fortrænger så meget CO2, at gårdens samlede klimaregnskab bliver negativt med 0,12 kg CO2e/liter mælk. Det er klimaneutral mælkeproduktion med en sikker margin.

Vi er stolte af at kunne tilbyde en mælk fra Danmarks første CO2-neutrale mælkeproduktion. Den sætter en ny standard, som forhåbentlig bliver et eksempel til efterfølgelse. 1 krone fra salget af hver liter af Jens Kroghs minimælk går til at sikre den fortsatte udvikling mod en klimavenlig mælkeproduktion hos Naturmælks landmænd, skriver Naturmælk på deres hjemmeside.

Maskinbladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Naturmælk til klagen og en kommentar fra mælkeproducent Jens Krogh.

Artiklen opdateres.....