Abonnementsartikel

Kina iværksætter de første tiltag i forbindelse med at kunne overholde deres forpligtelser på indkøb af amerikanske landbrugsvarer, som det er aftalt i forbindelse med fase 1 aftalen.

Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Kinesiske medier kunne i går fortælle, at forskere fra Zhejiang University nu tester et medikament, som skulle have positive effekter på coronavirus. Meddelelsen blev modtaget særdeles positivt på de finansielle markeder, og specielt olien nød godt af de positive meldinger, og kvitterede med en stigning på godt tre procent. Stigningen kom samtidig med, at OPEC+ i går mødtes for anden dag i træk for at diskutere den nuværende situation. Noget kunne indikere, at markederne så småt begynder at prise en produktions-nedskæring. Her til morgen stiger råolien med 1,5% yderligere.

Kina iværksætter de første tiltag i forbindelse med at kunne overholde deres forpligtelser på indkøb af amerikanske landbrugsvarer, som det er aftalt i forbindelse med fase 1 aftalen. Man halverer toldafgifterne på en lang række varer med, og ifølge aftalen, så er kineserne forpligtede til at øge deres import af amerikanske landbrugsvarer fra d. 15 februar. Frygten for, at den kinesiske import af udenlandske landbrugsvarer ville falde ovenpå udbruddet af coronavirus, blev i går udskudt lidt endnu, da kineserne købte ti laster med sojabønner. Bønnerne var af Brasiliansk og Argentinsk oprindelse, og ikke amerikanske i denne omgang, men dog positivt for den globale efterspørgsel, da der også har været frygt for, at kineserne var nødt til at afstå fra at modtage allerede købte varer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I en nyligt foretaget rundspørge vedrørende de malaysiske palmeolielagre, som blev foretaget af Bloomberg, så indikeres det, at beholdningerne potentielt er faldet med 11% i forhold til sidste måned, hvilket i så fald vil sende lagrene ned i det laveste niveau siden juni 2017. Samlet set, er lagrene i forvejen faldet i omegnen af 30%, og der begynder således at vise sig et vist pres på forsyningsbalancen på kort sigt. Faldet på hen imod 11% skyldes blandt andet, at produktionen faldt med 6,8%, til 1,2 millioner tons, det laveste månedlige output siden marts 2016. Palmeolien steg med godt 5 % i går, og fortsætter yderligere op med 1,5% her til morgen. Stigningerne sker over alle terminer. Vi afventer med spænding de officielle udmeldinger. Stigningen i palmeolien, kombineret med en stærk oliepris betød også, at sojaolien lagde sig i spidsen i sojakomplekset, med en stigning på næsten to procent.