Tidligere har det været bøvlet for landmænd at få taget det lovpligtige sprøjtecertifikat, der giver grønt lys til, at man må købe kemi og bruge det i marken, skriver velas i en pressemeddelelse.

Typisk kører kurset, der munder ud i certifikatet, nemlig i dagtimerne over ti hverdage. Det betyder derfor, at man ofte er nødsaget til at bruge feriedage på at sidde på skolebænken, særligt hvis man ikke er fuldtidslandmand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som noget nyt afholder Hans Thostrup, teknisk rådgiver hos velas (Tidligere LMO), derfor det lovpligtige kursus på den halve tid med start i slutningen af februar.

- Vi har skruet det nye kursus sammen på en måde, så det kan tages på bare fem dage, og så har man en række dage med opgaver derhjemme. Det er både en gevinst for de deltids- og fritidslandmænd, der slipper for at bruge unødvendigt meget ferie på at tage certifikatet, ligesom det også gør det nemmere for sjællandske deltagere, da de slipper for at have mange dage med kørsel eller overnatninger, siger Hans Thostrup, der har stået i spidsen for sprøjtecertifikater og sprøjtekurser i det meste af 30 år.

Det nye kursus starter første gang mandag den 24. februar om aftenen og løber frem til midten af marts. Kurset afholdes hos velas i samarbejde med Dalum Landbrugsskole.

Kan blive dyrt uden

Velas' tekniske rådgiver har flere gange oplevet, at enkelte landmænd har benyttet sig af pesticider uden at have det lovpligtige certifikat på plads. Eller også har de ikke fået fornyet certifikatet, som man skal hvert fjerde år.

- Det er jo virkelig vigtigt, at man har respekt for de midler, man bruger på marken, og at man har den viden, der skal til. Med certifikatet lærer man jo også om risikoen for at forurene og ikke mindst hvordan man kan helt generelt kan begrænse brugen af midlerne, siger Hans Thostrup og fortæller, at det kan blive en dyr affære, hvis man som landmand bryder reglerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De endelige bødestørrelser er ikke på plads endnu, men vi regner med, at det vil komme til at koste mindst 10.000 kroner i bøde per brudt regel. Og hvis man får besøg af Landbrugsstyrelsen, og de konstaterer flere fejl eller mangler, ja så kan det virkelig blive dyrt, siger han i pressemeddelelsen fra velas.

Nye regler betyder også, at man ikke kan købe kemi efter 1. juli 20220 uden et sprøjtecertifikat.