Lyt til artiklen:

Rettidighed i marken er den bedste forsikring

00:00
Hastighed: ???x
03:49

Konsulent fastslår, at det er vigtigt at ramme de rigtige tidspunkter for arbejdet i marken, hvis man skal stabilisere sine udbytter.

- Man tænker måske, at man kan udsætte en bestemt opgave en uges tid, fordi det så passer bedre ind i kalenderen. Men så kommer der skybrud, og så går der tre uger, før man kan komme ud at køre i marken. Så er det for sent, siger Daniel Damhus, planteavlsrådgiver i Velas i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Rettidig pasning af markerne er den bedste forsikring, man kan tegne i forhold til at stabilisere sin indkomst, når betingelserne skifter, siger Daniel Damhus.

Når vi har vanskelige sæsoner som for eksempel hele sidste dyrkningsår, bliver det ifølge planteavlsrådgiveren meget tydeligt, om det lykkes for den enkelte landmand at ramme rigtigt ude i marken.

- Det viser sig i meget store udbytteforskelle. Hvis man skal stabilisere sine udbytter, skal man lægge mange kræfter i at få gjort tingene til tiden ude i markerne, siger Daniel Damhus.

Den rette timing handler blandt andet om, at man får sået, gødet og sprøjtet på det rigtige tidspunkt.

- Heri ligger den store udfordring, for man kan af gode grunde ikke forudse vejret, og derfor kan det være svært at vide, hvornår det rigtige tidspunkt er, siger Daniel Damhus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forberedelse

Han mener derfor, at det er vigtigt at have styr på sine forberedelser, fordi det giver de bedste muligheder for at handle optimalt.

Han anbefaler for eksempel, at man analyserer sit eget arbejde.

Gik det godt i 2022, men ikke ret godt i 2023? Så skal der måske laves noget om. Det kan være, at der skal hyres mandskab, så man kan rykke hurtigt på tingene. Maskinparken skal også vurderes i forhold til arealet og afgrøderne.

- Det gælder om at få udpeget, hvor skoen trykker på sin bedrift, hvad enten det er inden for såning, ukrudtsbekæmpelse eller høst, siger Daniel Damhus.

Det giver stryg

Særligt når der har været gode dyrkningssæsoner, er der ifølge Daniel Damhus en tendens til, at mange glemmer, hvad der skal til, når forholdene er mindre gunstige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Normale år, hvad angår vejret, bliver der færre af, og det er altid på bagkant af en vanskelig sæson, at vi igen snakker om rettidige indsatser i markerne. I de gode år glemmer mange det lidt, men så får de stryg, når de dårlige år vender tilbage, siger Daniel Damhus.

Normalt udfører man størstedelen af ukrudtsbekæmpelsen i efteråret, men i nogle marker nåede man det måske ikke.

- Så snart det begynder at dufte af forår, skal man ud i marken og kigge på, hvordan den ser ud, siger Daniel Damhus.

Hvis afgrøden er fuld af ukrudt, anbefaler han, at man overvejer at sætte ind med en højere dosering eller et andet middelvalg end ellers i forårets ukrudtsbekæmpelse.

- Er afgrøden samtidig svagt udviklet og plaget af ukrudt, skal man hurtigst muligt have bekæmpet ukrudtet og have givet afgrøden en stor mængde gødning, siger Daniel Damhus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stor variation

Han forudser, at der i år er langt større variation i, hvordan afgrødernes tilstand er.

- I fjor så næsten alle marker godt ud, fordi betingelserne var rigtig gode. Det våde efterår resulterede i, at afgrøderne har det vidt forskelligt i år. Derfor skal behandlingerne i de enkelte marker differentieres langt mere, siger planteavlsrådgiveren, som vil bidrage til en forbedret og rettidig indsats i marken, når Velas afholder Planteforum 2024 den 6. og 7. februar.