Aujeszkys sygdom er blevet bekræftet hos grise på to gårde i det sydlige Frankrig, det har OIE, det globale dyresundhedsorgan, bekræftet. Det er vildsvin, som antages at være kilden til sygdomsudbruddet.

Viruset blev identificeret i fem dyr i sidste uge, hvor mere end 800 grise forventes smittes på de to bedrifter i Saint Martin les Eaux og Monteux i det sydlige Frankrig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kilden til infektion i det første udbrud ser ud til at være kontakt med vildsvin. Den anden gård har købt smågrise til opfedning fra gården med det første udbrud, meddeler OIE's sygdomsopdatering.

Forskellige kontrolforanstaltninger er blevet sat i værk i Frankrig, herunder nationale bevægelseskontroller, overvågning inden for beskyttelseszone og sporing af dyr, der kunne være smittet. Potentielt inficerede dyr bliver slået ned, skriver Pig World.

Om Aujeszkys

Danmark blev officielt fri for Aujeszkys sygdom i 1991. Her hjemme overvåges både tamsvin og vildsvin for sygdommen med test for antistoffer i blodet.

Aujeszkys sygdom, også kendt som pseudorabies. Det angriber grise i alle aldersgrupper og kan forårsage dødelighed på 100 procent blandt de mindste grise. Svin er den eneste naturlige vært for Aujeszkys virus, selvom det kan inficere kvæg, får, katte, hunde og rotter. Sygdommen skyldes et virus, der giver symptomer som sitren, lammelser, kramper og misfarvning af huden.

Aujeszky's sygdom er anmeldepligtig. Ved mistanke kontaktes den lokale Veterinærenhed straks.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er ingen ny trusselsvurdering for Aujeszkys sygdom hos Fødevarestyrelsen.

Læs om symptomer og udbredelse af Aujeszkys på Hyo.