En krise mellem Canada og Kina har fået Kina til at true med at indføre restriktioner på den canadiske rapsvariant canola.

Politik kan have stor indflydelse på afgrødemarkerne. Således skriver Jyske Markets om en krise mellem Kina og Canada, som får betydning for en canadisk rapsvariant.

-I proteinmarkedet faldt de kinesiske sojaskrå futures i februar for femte måned i træk, blandt andet på bekymringer om efterspørgslen fra den afrikanske svinepest, samt på udsigten til at flaskehalsene i forsyningsbilledet er på vej til at aftage, hvor en handelsaftale med USA, vil gør kinesisk import mindre afhængig af sydamerikanske varer. Det kinesiske marked for rapsskrå har fulgt sojaskråen lavere, men en diplomatisk krise mellem Kina og Canada, hvor sidstnævnte har tilbageholdt CFO'en for den kinesiske teknologigigant, Huawei, har fået Kina til at true med at indføre restriktioner på den canadiske rapsvariant canola. Det fik fredag i sidste uge de kinesiske rapsskrå til at stige 4 procent, da Canada er det største eksportør af rapsfrø til Kina. For den canadiske canola havde rygterne omvendt en negativ effekt, og det sendte de i forvejen hårdtprøvede oliefrø lavere. Meldingen har samtidig givet en afsmittende effekt til de europæiske rapsfrø, der er fulgt med lavere. Sidst men ikke mindst peger pilen også nedad for palmeoliepriserne. Efterspørgslen fra Europa halter på grund af de negative miljøeffekter plantagerne har på omgivelserne. Der udover ventes den indiske produktion at stige, og det efterlader behov for uændret importefterspørgsel, alt imens produktionen blandt de to største producenter, Indonesien og Malaysia, estimeres at fortsætte med at stige, skriver Jyske Markets.