Rusland havde en dårlig effekt på det globale hvedemarked.

Således rapporterer Jyske Markets i dagens afgrødekommentar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvedepriserne blev i går sendt i dørken på bekymringer om et comeback af den russiske konkurrenceevne, og dermed missede hveden den indledende handelsoptimisme, som ellers supporterede andre afgrøder på positive udmeldinger i forhandlingerne mellem USA og Kina. Værst gik det ud over hveden i Chicago der endte tæt ved 4 procent lavere og tanger det laveste niveau i 10 måneder. Nedturen tog sin start da russiske IKAR offentliggjorde data som viste et fald i de russiske eksportpriser i sidste uge på 6 USD/ton til 234 USD/ton. SovEcon var lidt mere moderate i deres udmelding og berettede om eksportpriser der var faldet 3 USD/ton i sidste uge på basis af 12,5 procent protein, og udtalte yderligere at de russiske eksportører fortsætter offensiven med at udbyde hvedelaster, på trods af en stærk sæson ind til videre i 2018/19. SovEcon's direktør Andrey Sizow, noterede dog også at de russiske hvedelagre er faldende, med et rekordhøjt tempo i eksporten. De ugentlige amerikanske eksportinspektioner kom ellers ind over forventningerne med knap 694.000 tons, pænt over sidste uges tal på 363.523 tons, og også højere end forventningerne på mellem 350-550.000 tons. Men det var altså langt fra nok til at berolige markedet. Blandt fondene rapporteres der om øget salg af kontrakter baseret på negative tekniske signaler, med brud af støtteniveauer samt 200, 100, 50 og 20 dages glidende gennemsnit. Møllehveden på Matif mistede også fodfæstet, fulgte med strømmen og lukkede 1-2 procent lavere, og handler nu tæt på 190 EUR/ton der er næste støtteniveau.

Den negative stemning i hvedemarkedet smittede af på de øvrige afgrøder, der ellers startede dagen ud med fine stigninger. Sojabønnerne fik en god start på ugen på fornyet handelsoptimisme. De amerikanske eksportinspektioner tangerer det højeste niveau for sæsonen, og ventes at fortsætte de gode takter de kommende uger, da de sensete salg til bl.a. Kina ventes at blive udskibet relativt hurtigt. Det ændrer dog ikke på at de amerikanske lagre vil forblive historisk store, og friske forsyninger ud af Sydamerika vil snart begynde at presse sig på og øge konkurrencen. Majspriserne blev trukket med ned af de kraftige faldende hvedepriser, og tilmed bevæger produktions marginerne til bioethanol omkring break-even, hvilket slækker efterspørgslen. Handelsoptimisme over mulig majs-eksport til Kina, var den primære årsag til at bunden ikke gik ud af majsmarkedet og således kunne nøjes med prisfald på omtrent 1 procent.

Markedet for oliefrø har i februar fulgt med de øvrige afgrøder lavere. Palmeolien er kommet under pres fra større produktion end forventet og det presser rapsfrøene. En oliepris der i går faldt 3,5% på et Tweet fra Trump om at oliepriserne var for høje, pressede yderligere det vegetabilske oliemarked.