Tre unge hovedforløbselever fra Agro Skolen i Hammerum går rundt med en iværksætter i maven. De præsenterede deres virksomhedside på Agromania. I faget innovation og iværksætteri har gruppen opfundet virksomheden JCP Agro, som består af initialerne i deres fornavne: Jonas, Casper og Palle.

- Vi har opfundet en ny kartoffelgreb til læsningen fra kartoffelkulerne. Vores greb har gummibånd i greben, så kartoflerne ikke bliver beskadiget af båndet, og snavsen falder lettere af, fortæller Jonas Bilberg, hovedforløbselever, en af de tre iværksættere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eleverne fortæller, at avlerne skal afregne, hvis der er over to procent snavs og jord ved kartoflerne. Med deres opfindelse vil procenten af snavs falde betydeligt.

- Vi besøgte en messe i Tyskland og så noget tilsvarende omkring roehåndtering. Da vi så fik opgaven på skolen, tænkte vi tilbage på vores oplevelse på messen, og blev enige om, at den samme greb med gummibånd kan bruges i håndtering af kartofler, fortæller Palle Mejer, hovedforløbselever.

De tre iværksættere, Jonas Bilberg, Palle Mejer og Casper Ragaard, er blevet så begejstret for deres ide, at de nu overvejer at udvikle en prototype, stifte en virksomhed og sætte en produktion igang.

Leasing GPS

Syv projekter blev præsenteret på Agromania i faget innovation og iværksætteri.

I dagens anledning havde tre andre agrarelever opfundet virksomheden Dantech Navi, hvor det er muligt for landmænd at lease GPS udstyr. Tanken bag projektet er, at det skal være nemmere økonomisk at benytte dyrt GPS-udstyr gennem leasing.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bag Dantec Navi står elevene, Simon Rosendahl Pontoppidan, Christian Agergaard Møller og Benjamin Gade Holm.

- Ofte er det de store landbrug, der har råd til at investere i dyrt GPS-udstyr, og for nogle af de mindre, kan det godt være svært, at få det i hænderne. Vores tanke er, enten at udleje eller udlease udstyret, så udgifterne bliver fordelt over en længere periode, fortæller Christian Agergaard Møller.

Underviser på Agrarskolen fortæller, at eleverne er gået til opgaven med stor entusiasme.

- Tanken med disse projekter er, at få eleverne til at tænke helt nyt. Vi udfordrer elevernes innovationsevner og prikker lidt til deres kreativitet. Ikke alle var lige positive, da vi startede faget, men de er gået fra frustration til engagement, fortæller Debbi Widenbein, lærer på Agro Skolen.

Projekterne er synlige under hele Agromek 2018 under Innovation Area, Agromania.