Abonnementsartikel

Gunnar Forum, der er en af landets højest ydende mælkeproducenter, skiftede robotfoder, og det har resulteret i mere mælk i tanken.

Hos Gunnar Forum i Skals i Midtjylland er der bud efter mælkebilen, for de 460 køer på bedriften er nemlig blandt de allerbedste på landsplan. Med en gennemsnitsproduktion på 13.410 kg energikorrigeret mælk pr. ko, placerer Gunnar Forum og bedriften sig i top ti på landsplan, og det er ikke noget, man kommer sovende til.

- Der er mange parametre, der spiller ind, når man skal have en høj ydelse, forklarer Gunnar Forum.

På bedriften malkes køerne af Lely-robotter, og for to år siden skiftede Gunnar Forum robotfoder til en specialblanding fra ATR, der er lavet særligt til Gunnars bedrift, og det er noget, der har givet mere mælk i tanken.

- Det er meget afgørende, at foderet i robotten er velsmagende, og at det er noget, som køerne gider at spise. Hvis foderet ikke er godt, bliver søgningen til robotten også dårlig, og det kan straks ses på ydelsen, siger Gunnar Forum.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Køerne hos Gunnar Forum har i det seneste år givet i gennemsnit 611 kg energikorrigeret mælk mere, end i de forrige 12 måneder, og det skyldes til dels det nye robot foder.

- Den blanding, som vi har lavet til Gunnars køer, er lavet ud fra en af vores standard-bladinger, men der er mindre afvigelser i mængderne, og så er pillekvaliteten i top, så der ikke er smuld i foderet, siger Klaus Beier, der er produktchef for kvægfoder hos ATR Landhandel.

- Pillekvaliteten er vigtig. Det skal skralde i røret, ellers gider de ikke at æde det, supplerer Gunnar Forum.

Fokus på bundlinjen

Når man driver en højtydende bedrift, drejer det sig hele tiden om at afveje, hvilke parametre, man vil skrue på.

Det kan godt være, at der findes foderblandinger, der kan øge mængden af mælk mere, end den Gunnar Forum bruger nu, men hvis den koster mere, end merydelsen vil indbringe, er det naturligvis ikke et godt valg.

- Det er vigtigt, at vi lever af køerne og ikke for dem. Vi skal holde fokus på bundlinjen, når vi skruer på noget på bedriften. Det skal give mening på bundlinjen at hæve ydelsen, forklarer Bjarne Offersgaard, der er Gunnar Forums kvægbrugskonsulent hos LMO.

Det betyder også, at man ikke skal ændre på noget, bare for at gøre det.

- Jeg vil helst ikke lave for meget om, men jeg prøver hele tiden at optimere på det, som vi allerede har, siger Gunnar Forum.

Dårlig majs

Efter Gunnar Forum har haft stor succes med robot-blandingen, er der også andre mælkeproducenter, der er begyndt at købe den hos ATR Landhandel. Hovedparten af blandingen består af tørrede sukkerroesnitter, majsbærme og rapskagefoder. Udover robotfoder-blandingen er det også vigtigt for ydelsen, at køerne får noget god grovfoder.

- I 2015 blev majsen dårlig, men jeg vil gerne lave samme mængde mælk næste år, selvom det kan blive en udfordring, siger Gunnar Forum.