De nye regler betyder, at hvis en markvej eller arbejdsvej ligger samme sted mere end et år, er den ikke længere støtteberettiget. Det gælder også selvom vejen ikke er en asfalt- eller grusvej. Reglerne gælder for grundbetaling og tilsagn til Økologisk Arealtilskud.

Ved en mark- eller arbejdsvej forstås et spor, der benyttes, når man skal passere en mark for at komme til en anden mark. Det er uden betydning om vejene pløjes op og tilsås med en ny afgrøde sammen med resten af marken. Hvis man benytter et plejespor (sprøjtespor), når der skal køres til næste mark, medfører det ikke, at arealet med plejesporet mister sin støtteberettigelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mark- og arbejdsveje med plantedække kan fortsat indgå i tilsagn til pleje af græs- og naturarealer og ældre MVJ-tilsagn.

Mere end et år

Den nye regel er, at arbejds- og markveje med permanent karakter, ikke er støtteberettigede. Permanent karakter betyder, at man hos NaturErhvervstyrelsen i Internet Markkort, eller ved kontrol, kan se, at vejen eller sporet ligger samme sted mere end en år.

Kan man svare ja til ét eller flere af punkterne nedenfor, er vejen derfor ikke støtteberettiget:

- Er vejen belagt med grus, asfalt eller andet hårdt materiale?

- Er arbejdsvejen, kørevejen eller markvejen en del af et netværk af veje, som giver adgang til for eksempel andre veje, bygninger, gylletanke, vindmøller og arealer, der ikke er landbrugsarealer, for eksempel skovarealer eller rekreative arealer?

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Giver arbejdsvejen, kørevejen eller markvejen adgang til en anden mark (Det kan være ens egne eller andres marker, herunder marker i andre markblokke)

Arbejdsveje eller markveje i randzoner er heller ikke støtteberettigede.

Læs mere om de nye regler på NaturErhvervstyrelsens hjemmeside