Abonnementsartikel

To undersøgelser går i hver sin retning, hvad angår jordtryk under dæk og bælter i dybere jordlag.

Der er ingen tvivl om, at bælter har en fordel i et meget stort "fodaftryk" sammenlignet med traditionelle dæk. Man skal op i en meget bred dækmontering, for at få samme fodaftryk som selv de mest smalle bælter på markedet.

Men hvordan mon det ser ud med jordpakningen dybere i jorden? To undersøgelser fra henholdsvis Holland og Frankrig peger i hver sin retning på dette spørgsmål.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De to undersøgelser er udført i marken, hvor man i Frankrig har benyttet den franske dækproducent Michelin, og undersøgelsen er udført af franske IRSTEA.

I Holland har det hollandske universitet Wageningen UR undersøgt forskellen på jordtrykket med de hollandske producerede Zuidberg-bælter.

Testene er meget svært at sammenligne, da testene er taget med forskellige udgangspunkter. Eksempelvis er den franske test foregået med mejetærskere under høst af majs, mens den hollandske test er foregået på roeoptagere.

Hvem trykker mindst?

Den franske undersøgelse viser en øget jordpakning med bælter på ni procent i blødt underlag.

Sammenlignet viser den hollandske undersøgelse en øget jordpakning med dæk på 44 procent i 20 centimeters dybde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvordan kan der være så stor en forskel i to undersøgelser?

Under den franske undersøgelse blev der benyttet 900 millimeter bred dæk, men "kun" 760 millimeter brede bælter. Undersøgelsen blev foretaget på to ens mejetærskere.

Under den hollandske undersøgelse, var det samme bredde på bælter og dæk - dog med to forskellige roeoptager på dæk og bælter.

I hverken den franske eller hollandske undersøge har man taget højde for prisforskellen på dæk kontra bælte samt vedligeholdes-omkostninger.

Til trods for bedre bælte-resultat i den hollandske test, så bemærkes det, at bælterne vejer 1,5 ton mere end dækkene, også skal der lægges ekstra vægt til i mere mudder, som sætter sig mere fast på bælterne end på dækkene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dog viser begge test, at jo længere vi kommer ned i jorden, jo mindre forskel bliver der på jordpakningen mellem bælte og hjul.

Den hollandske test viste et markkant mindre jordtryk på 44 procent med bælter sammenlignet med hjul.