Abonnementsartikel

Der er genvalg til Grimme Maxtron roeoptager på gummibælter - Kristoffer Rasmussen fra Halsted Maskinstation ejer nu tre ens maskiner.

Kristoffer Rasmussen er indehaver af Halsted Maskinstation, og til sæson 2014 har han investeret i endnu en Grimme Maxtron selvkørende roeoptager.

- Jeg ser rigtig mange fordele i de røde, tyske maskiner, fortæller Kristoffer Rasmussen, som faktisk er den eneste kunde i verden, som nu kører med tre af de nye Maxtron-modeller fra den tyske producent Grimme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Grimme Maxtron er først og fremmest en letvægter på markedet for roeoptagere, og det giver os store fordele i våde efterår og de sæsoner, hvor vinteren kommer før normalt. Med bæltemaskinerne kan vi stort set altid køre, og det gør, at kunderne føler sig trygge ved at have roerne i jorden, selvom vejret måske kan drille en smule.

De tre Grimme Maxtron 620 roeoptagere klarer 1.800 hektar roer op på én sæson til sammen.

Skånsom mod roerne

Grimme Maxtron er udstyret med bælter i forenden og drejer på den bagerste aksel, hvor to store hjul er tæt placeret.

- Jeg synes, at det gør maskinerne meget handy og vi kan let komme rundt med maskinerne, sammenlignet med andre selvkørende maskiner, påpeger Kristoffer Rasmussen, som også nævner en anden fordel ved maskinerne:

- Maxtron skiller sig en del ud på markedet ved at foretage rensningen af roerne igennem 13 valser i stedet for rouletter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har et lavt jordindhold i roeleveringerne til fabrikken og et højt sukkerindhold, fortæller Kristoffer Rasmussen og fortsætter:

- En af hemmelighederne ved det høje sukkerindhold er, at maskinen kører med oppelhjul, så vi graver faktisk hele roen op, og på den måde, får vi også spidsen af roen med, hvor der sidder et højt sukkerindhold i.

Kristoffer Rasmussen fortæller dog også, at oppelhjulene kan gøre det svært at tage roerne op, som er sået i en for skrap bue.

- En stor blød bue er intet problem, men hvis der eksempelvis bliver sået rundt om en gylletank, kan det godt være et problem at få roerne taget op med dette system.

Maskinstationsejeren gør dog også opmærksom på, at oppelhjulene fungere rigtigt godt på maskinerne, som ellers kan være et problem på andre producenteres maskiner, og han tror, at hemmeligheden ligger i, at maskinen ikke kører dogwalk på marken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

13 valser renser

Efter oppelhjulene sidder der tre gummibånd, kaldet jordbåndene, og efterfølgende kommer de 13 valser, inden roen ender i tanken bag kabinen.

- Det er klart, at der kommer ekstra meget jord med op, når der køres med oppelhjul. Men vi kan justere afstanden efter det tredje jordbånd og den første valse, og ved hver mark indstiller vi maskinen ved at øge denne afstand, indtil de mindste roer falder igennem, hvorefter vi lukker lidt igen, og den optimale indstilling er klar. Det er hemmeligheden ved den rene færdigvare.

Aftopperne kan også indstilles til at være ekstra skånsomme over for roerne:

- Aftopperne består både af jern- og gummislagler, og fra kabinen kan chaufføren selv bestemme, hvor hårdt roerne skal skæres af.