Tyrekalve af malkerace i det økologiske landbrug bliver ofte solgt til opfedning hos konventionelle landmænd. Det er svært at få økonomi i økologisk opfedning af kalvene, men det har Økologisk Landsforening med projektet Økologisk Græskalv i samarbejde med to østjyske økologer sat sig for at ændre på.

- Det bedste og billigste foder for kvæg er græs. Og når de selv kan tage det direkte fra marken er det endnu bedre. Derfor har vi i projektet undersøgt, hvordan kalvene kan trives og om de vokser godt nok, selvom de går ude hele året, fortæller Iben Alber Christiansen, der er kvægbrugskonsulent og projektleder i Økologisk Landsforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For tre måneder siden traskede kalvene med deres ammetanter rundt i sne og åd ensilage og hø, som gjorde det ud for det friske græs i de måneder, hvor græsset ikke gror. I løbet af sommeren bliver de klar til slagtning, og så begynder næste led i projektet - afsætning af kødet.

Sundere kød

Hvis det på sigt skal lykkes at skabe økonomi i opfedning af flere økologiske tyrekalve af malkerace, så skal afsætningen af kødet naturligvis være på plads.

Fra tidligere undersøgelser og projekter ved man, at kød fra kvæg, der går på græs frem til slagtning, har en bedre og sundere fedtsyresammensætning end kød fra kvæg, der opfedes på korn og kraftfoder i en stald. I projektet skal spisekvaliteten og smagen af kødet også undersøges.

- Målet er, at det her kød kan markedsføres og indbringe en merpris på grund af kvaliteten og den gode historie. Afsætningsdelen er næste led i projektet, og også noget af det, vi vil fortælle mere om og diskutere med deltagerne på markvandringen på tirsdag, siger Iben Alber Christiansen.

Holistisk afgræsning

De to økolandmænd, som deltager i projektet praktiserer det, man kalder for holistisk afgræsning. Udtrykket dækker over, at dyrene går på permanente græsmarker, og kun er på det enkelte græsareal i få dage, hvorefter det får lov at ligge uberørt i 30 dage, inden dyrene vender tilbage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det giver højt græs og dybe rødder, hvilket både øger jordens frugtbarhed og evne til at holde på vand, og samtidig giver det frisk og lækkert topgræs til kvæget.

Tirsdag den 21. juni inviterer Økologisk Landsforening og økolandmænd Michael Kjerkegaard til markvandring for at se, hvordan kalvene har klaret sig gennem vinteren.

- På markvandringen skal vi se en mark fra sidste år, hvor der i foråret er sået en frøblanding med blandt andet timothe, strandsvingel, rødkløver, hvidkløver, lucerne samt forskellige urter. Både for smagens skyld og for et balanceret udbytte, siger Iben Alber Christiansen.