Bæredygtigt Landbrug bryder sig ikke om, at fødevareminister Mette Gjerskov (S) har sagt, at seks procent af soholderne ikke lever op til de nye EU-krav om løsgående søer. Organisationen mener ikke, der er hold i ministerens tal, som - ifølge Bæredygtigt Landbrug - bygger på en anonym spørgeskema-undersøgelse.

- Det bliver præsenteret som et faktum, at seks procent af de danske sohold ikke lever op til kravene, men ministeren ved det reelt ikke. Vi har set på de tal, som Fødevareministeriet har oplyst ligger til grund for den udtalelse, og det er interessant læsning, siger Vagn Lundsteen, direktør i Bæredygtigt Landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

385 svar

- Undersøgelsen er lavet af Fødevarestyrelsen, der den 28. november 2012 oplyste i en pressemeddelelse, at den bygger på anonyme besvarelser fra 385 af de 2306 danske svinebesætninger, der er omfattet af bestemmelserne om løsdrift. Af disse 385 besvarelser, giver seks procent udtryk for, at de ikke forventer at kunne opfylde kravene til tiden, siger Vagn Lundsteen til Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside.

To uden klarmelding

Vagn Lundstens analyse af tallene viser, at ud af de 23 besætninger, deri kke forventede at opfylde kravene, ville 18 kunne det inden for fire måneder og tre besætninger inden for seks måneder. To besætninger kunne ikke vurdere, hvornår de kunne opfylde kravet.

- Man gætter på baggrund af gætterier. Undersøgelsen består af nogle landmænd, der har forsøgt at gætte og nu sidder fødevareministeren og forsøger at gætte på, om de gættede rigtigt, siger Vagn Lundsteen.